Faktaboks

Sarah Kirsch
Uttale
kirʃ
Født
16. april 1935, Limlingerode (Thüringen)
Død
5. mai 2013, Heide (Slesvig-Holsten)
Sarah Kirsch (2007)
Sarah Kirsch (2007)

Sarah Kirsch var en tysk forfatter, journalist og billedkunstner. Kirsch bodde i Øst-Tyskland (DDR) fram til 1977, er kjent som en av de mest betydningsfulle naturlyrikerne i DDR og som en av de tidligste representantene for 1970-åras såkalte kvinnelitteratur i det tyskspråklige området.

Biografi

Sarah Kirsch vokste opp som Ingrid Bernstein i Harz; senere tok hun fornavnet Sarah til minne om navnet som alle kvinnelige jøder ble påtvunget under nasjonalsosialismen. Mellom 1960 og 1968 var hun gift med lyrikeren Rainer Kirsch (1934–2015) og beholdt hans etternavn også etter skilsmissen. I tidsrommet 1954–1958 studerte hun biologi. Fra 1963 til 1965 deltok hun på den kjente forfatterutdanningen «Literaturinstitut Johannes R. Becher» i Leipzig. Fra 1965 var hun forfatter på heltid.

I 1976 var Sarah Kirsch en av forfatterne som protesterte offentlig mot at Wolf Biermann ble utvist fra DDR og fratatt sitt statsborgerskap. Dette medførte at hun ble utestengt fra forfatterforeningen og ble overvåket av overvåkningspolitiet (Stasi). I 1977 fikk hun tillatelse til å forlate landet og slo seg ned i Vest-Tyskland.

Sarah Kirsch var også billedkunstner og hadde flere utstillinger. Mange av hennes siste utgivelser inneholder både tekst og bilder.

Forfatterskap

Sarah Kirsch skrev dikt og lyrisk kortprosa. Tematisk kretser forfatterskapet om natur, kjærlighet og det å være kvinne. I sentrum står det sårbare og det skjøre. I en DDR-sammenheng føyer hun seg inn i rekken av forfattere som utover 1970-tallet markerte avstand til den rådende politiske ideologien i landet og som i sin litteratur viste sårbare og ensomme mennesker, som ikke fant verken fotfeste eller solidaritet i det sosialistiske samfunnet. Litteraturhistorisk kan forfatterskapet sees i sammenheng med den framvoksende interessen for såkalt kvinnelitteratur på 1970-tallet, noe blant annet boka Geschlechtertausch (1980) dokumenter, en samling med tre fortellinger om kjønn, skrevet av Kirsch, Christa Wolf og Irmtraud Morgner.

Et utvalg dikt fra hennes forskjellige samlinger er gjendiktet til nynorsk i Alvekongens dotter (1997).

Tidlig lyrikk og fortellinger

I 1965 ga Sarah og Rainer Kirsch ut diktsamlingen Gespräch mit dem Saurier. To år senere kom hennes første selvstendige lyrikksamling: Landaufenthalt. Her tematiseres forholdet mellom menneske og natur; samlingen etablerer Sarah Kirsch som en av samtidens mest betydningsfulle naturlyrikere. I 1973 kom samlingen Zaubersprüche, med en rekke erotiske dikt, en utgivelse som passet godt inn i den framvoksende kvinnelitteraturen tidlig på 1970-tallet. Den siste utgivelsen hennes i DDR var lyrikksamlingen Rückenwind (1976), en samling som inkluderer en rekke dikt om stedet Wiepersdorf, hvor forfatterne Achim von Arnim og Bettina von Arnim levde, men også kjærlighetsdikt hvor kjærlighetens pris – lengsel, ensomhet, adskillelse og sorg – står i sentrum.

Sarah Kirsch skrev også, mens hun fortsatt bodde i DDR, flere fortellinger, blant annet Die ungeheuren berghohen Wellen auf See og Die Pantherfrau (begge 1973), den siste er en fortelling om livet til en kvinne fra arbeiderklassen.

Lyrikk, lyrisk kortprosa og billedkunst

Kirsch’ første publikasjoner i Vest-Tyskland er Wintergedichte, Katzenkopfpflaster (begge 1978) og prosaminiatyrene La Pagerie (1980). Senere fulgte diktsamlingen Katzenleben (1984), en samling selvbiografiske prosatekster, Allerlei-Rauh. Eine Chronik (1988) og Schwingrasen (1991). Samme år fikk leserne innsyn i forfatterens virke som billedkunstner gjennom boka Spreu, som kombinerer bilder og tekst; det samme er tilfellet med Das simple Leben (1994). Beim Malen bin ich weggetreten (2000) viser bredden i Kirsch’ billedkunst: akvareller, collager og gouachearbeider.

Kirsch’ siste publikasjoner som forfatter er diktsamlingen Schwanenliebe. Zeilen und Wunder (2001) og reisedagboka Islandhoch, Tagebruchstücke (2002) som dokumenterer en reise til Island. Også dagbøkene hennes har blitt utgitt, blant annet Ich will nicht mehr höflich sein. Tagebuch aus der Wendezeit (2022, posthum).

Betydning

Sarah Kirsch regnes som en av de viktigste lyrikerne i sin periode og en markant kvinnelig litterær stemme. Det har blitt skrevet flere artikler og monografier om forfatterskapet. I 2019 ble hennes brevveksling med Christa Wolf publisert, «Wir haben uns wirklich an allerhand gewöhnt.» Der Briefwechsel, en korrespondanse som dokumenterer forholdet – og meningsforskjellene til den politiske utviklingen i DDR – mellom to av de mest kjente kvinnelige forfatterne i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg