Christa Wolf, tysk forfatter. Hun var ansett som en av det tidligere Øst-Tysklands fremste forfattere. I tiden etter gjenforeningen av de to tyske stater var hun meget omstridt på grunn av sitt standpunkt til Øst-Tyskland og sitt forhold til overvåkingspolitiet Stasi. Hennes senere forfatterskap har stadfestet hennes plass som en av de sentrale tyske samtidsforfattere.

Wolf debuterte som prosaforfatter med fortellingen Moskauer Novelle (1961). I 1963 fulgte romanen Der geteilte Himmel. Begge disse verkene har den sosialistiske bevisstgjøring som tema, og hovedpersonene gjennomgår en personlighetsutvikling som fører frem til en bevisst oppslutning om det østtyske samfunnssystem. Også romanen Nachdenken über Christa T. (1968, norsk overs. 1970) er bygd opp om konflikten mellom individ og samfunn. Her løses imidlertid ikke konflikten. Romanen ble derfor sterkt omdebattert og kritisert i Øst-Tyskland. Romanen Kindheitsmuster (1976) viser hvilken betydning den fascistiske tiden i Tyskland har hatt og fremdeles har for hennes egen generasjon. I fortellingene Unter den Linden (1973) bruker Wolf i sterkere grad fantastiske stilelementer. I Kein Ort. Nirgends (1979) griper hun tilbake til romantikkens epoke for å belyse forholdet mellom den individuelle dikter og samfunnets ønsker og krav. Et sentralt tema i Kassandra (1983, norsk overs. 1985) er muligheten for å hindre at menneskeheten ødelegger seg selv i en atomkrig. Trojanerkrigens kvinnelige profet brukes til å vise kvinners historiske erfaringer og rolle.

Sommerstück (1989, norsk overs. 1990) lar leseren ane den dulgte krisefølelsen i DDR umiddelbart før statens oppløsning. Was bleibt (1990) utløste en forbitret strid i det gjenforente Tyskland om den rolle forfatterne hadde spilt i det gamle DDR. Sin tid i Øst-Tyskland skildrer hun også i novellesamlingen Mit anderem Blick (2005). Romanen Medea (1996, norsk overs. 1998) er en sivilisasjonskritisk nytolkning av greske myter. Fortellingen Leibhaftig (2002, norsk overs. Lys levende, 2004) beskriver en kvinnes opplevelse av en livstruende sykdom. I Ein Tag im Jahr. 1960–2000 (2003) har Wolf nedtegnet hva hun opplevde den 27. september i en periode på 40 år. Wolfs brevveksling med forfatteren Anna Seghers er utgitt i Das dicht besetzte Leben (2003).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.