Achim von Arnim

Faktaboks

Achim von Arnim
Fullt navn Carl Joachim Friedrich Ludwig, kalt Achim
Uttale
ˈarnim
Født
26. januar 1781, Berlin
Død
21. januar 1831
Wiepersdorf (ved Jüterbog)
Achim von Arnim

Artikkelstart

Achim von Arnim var en tysk forfatter. Han var en av de viktigste representantene for den litteraturhistoriske epoken romantikken, nærmere sagt Heidelberg-romantikken (eller høyromantikken).

Bakgrunn

Arnim studerte jus i Halle og matematikk i Göttingen før han viet seg til litteraturen. I universitetsbyen Göttingen kom han i kontakt med blant annet Clemens Brentano og Johann Wolfgang von Goethe. Blant hans nære venner var også Joseph von Görres. Vennskapet med Brentano utviklet seg til et av den tyske litteraturhistoriens mest produktive samarbeid. I tidsrommet 1801–1804 foretok Arnim en lang dannelsesreise gjennom Europa, og på et stopp i Frankfurt i 1802 ble han kjent med Clemens Brentanos søster Bettina, som han giftet seg med i 1811.

Folkeviseinnsamling

I 1805 begynte Arnim og Brentano å samle inn folkesanger. Resultatet ble den store samlingen tyske folkeviser Des Knaben Wunderhorn (1806–1808), som fikk stor innflytelse på utviklingen av tysk lyrikk på 1800-tallet.

Litteratur

Arnim utforsket både lyrikk, dramatikk og ulike prosaformer. Som mange av romantikerne eksperimenterte han med sjangergrensene, som for eksempel i Päpstin Johanna (1812-1813), en tekst som kan kategoriseres både som drama og roman, og som viser romantikernes søken etter det såkalte «Gesamtkunstwerk», et kunstverk som sprenger tradisjonelle sjangergrenser. Et videre kjennetegn på hans litterære produksjon er humor, en muntlig fortellerstil som gir assosiasjoner til eventyr og folkediktning, og en forkjærlighet for det mystiske og eventyrlige.

Arnims betydeligste verker er utviklingsromanen Armut, Reichtum, Schuld und Busse der Gräfin Dolores (1810), den historiske romanen Die Kronenwächter (1817–1854) og novellene Isabella von Ägypten (1812), Fürst Ganzgott und Sänger Halbgott og Der tolle Invalide auf Fort Ratonneau (begge 1818). I tillegg var han svært aktiv som journalist, redaktør og brevskriver.

Betydning

Arnims øvrige litterære verk sto lenge i skyggen av betydning av Des Knaben Wunderhorn. Nyere forskning viser imidlertid en økende interesse for forfatterskapet, særlig av hans norm- og sjangereksperimenter, og gir seg også uttrykk i historisk-kritiske utgaver.

Les mer Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg