Rolf Wickstrøm

Faktaboks

Rolf Wickstrøm
Født
9. desember 1912, Kristiania (nå Oslo)
Død
10. september 1941, Æreslunden på Vår Frelsers gravlund
Av /NTB.

Artikkelstart

Rolf Wickstrøm var en norsk fagforeningsleder. Han var utdannet metallarbeider, og klubbformann for verkstedklubben på Skabo jernbanevognfabrikk.

Under andre verdenskrig ble Wickstrøm første gang arrestert i begynnelsen av mai 1941 etter anklager om ulovlig å ha oppfordret arbeiderne på Skabo til å forlate bedriften den 1. mai. NS-myndighetene hadde dette året bestemt at denne offisielle fridagen skulle være en vanlig arbeidsdag. Under etterforskningen av saken ble Wickstrøm stemplet som «oppvigler» av bedriftens direktør, og sammen med seksten andre arbeidere ble han holdt fengslet i nærmere fire uker.

Den lite fordelaktige og tendensiøse forklaringen fra Wickstrøms arbeidsgiver viste seg å bli svært skjebnesvanger da den ble hentet fra av det tyske sikkerhetspolitiet i forbindelse med «melkestreiken» og den påfølgende unntakstilstanden som den tyske okkupasjonsmakten erklærte 10. september 1941.

Samme dag ble Wickstrøm og LOs juridiske rådgiver advokat Viggo Hansteen stilt for tysk standrett og skutt, etter at de begge var blitt arrestert dagen før. Disse rent politiske henrettelsene gjorde et voldsomt inntrykk fordi de så fullstendig avdekket det nasjonalsosialistiske regimets inhumane karakter, og med drapene på Wickstrøm og Hansteen forsvant de siste restene av de gjenværende forestillingene om en folkerettslig og sivilisatorisk opptreden fra den tyske okkupasjonsmakten.

Wickstrøm er gravlagt i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo, der det også i 1949 ble reist et minnesmerke over Wickstrøm og Hansteen, utført av Nic. Schiøll.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berntsen, Haaarald: To liv – én skjebne : Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm, 1995

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg