Nic Schiøll

Faktaboks

Nic Schiøll
Nicolai Marius Schiøll
uttale:
nikk ʃøll
født:
10. oktober 1901, Kristiania (nå Oslo)
død:
29. desember 1984, Oslo

Nic Schiøll med en av sine materialbilder. Foto 1959.. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Nic Schiøll
Av /NTB Scanpix ※.

Nic. Schiøll. St. Hallvard. Bronsestatue, 7 meter høy. Sørveggen på Oslo Rådhus.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nic Schiøll var en norsk billedhogger, maler og skribent. Han er særlig kjent for det sju meter høye St. Halvard-relieffet på sjøsiden av Oslo rådhus (1938–1950). Mellom 1927 og 1936 arbeidet han med restaureringen av Nidarosdomen og laget ni fasadeskulpturer i gotisk stil til vestfronten. Schiøll utførte mange skulpturer i en nyklassistisk stil, men var også en av de første norske skulptører som eksperimenterte med modernistiske, abstrakte materialbilder og relieffer.

Han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1920–1922, ved Statens kunstakademi under Wilhelm Rasmussen i 1923 og var elev av den franske billedhoggeren Antoine Bourdelle i Paris i 1924.

Han skrev flere artikler i tidsskriftet Kunst og Kultur, der han formidlet han ideer fra samtidens skulptur. Han påtok seg en rekke dekorasjons- og utsmykningsoppdrag, som blant annet statuen Tømmerfløter (bronse, 1952) i Drammen, Piken med humleranken (bronse, 1960), Valkyrie plass i Oslo, statuen av Hans Egede ved Trefoldighetskirken i Oslo (1965), flere monumenter over de falne etter andre verdenskrig og Seilskuteskipperen (bronse, 1970) i Kristiansand.

Nasjonalmuseet i Oslo eier tre skulpturer av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Janine Egeberg

Fullt navn er Nicolai Marius Schiøll. Han likte ikke navnet Marius, derfor er det ikke omtalt mange steder. Selv i passet stod det kun Nic Schiøll.

svarte Georg Kjøll

Hei Janine. Dette har du rett i! Har lagt inn Schiølls fulle navn nå i faktaboksen nå. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg