Nic Schiøll

Faktaboks

Nic Schiøll
Nicolai Marius Schiøll
Uttale
nikk ʃøll
Født
10. oktober 1901, Kristiania (nå Oslo)
Død
29. desember 1984, Oslo

Nic Schiøll med en av sine materialbilder. Foto 1959.. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Nic Schiøll
Av /NTB Scanpix ※.
Statue av Nic Schiøll på fasaden av Oslo rådhus
St. Hallvard
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Nic Schiøll var en norsk billedhogger, maler og skribent. Han er særlig kjent for det sju meter høye St. Halvard-relieffet på sjøsiden av Oslo rådhus (1938–1950). Mellom 1927 og 1936 arbeidet han med restaureringen av Nidarosdomen og laget ni fasadeskulpturer i gotisk stil til vestfronten. Schiøll utførte mange skulpturer i en nyklassistisk stil, men var også en av de første norske skulptører som eksperimenterte med modernistiske, abstrakte materialbilder og relieffer.

Han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1920–1922, ved Statens kunstakademi under Wilhelm Rasmussen i 1923 og var elev av den franske billedhoggeren Antoine Bourdelle i Paris i 1924.

Han skrev flere artikler i tidsskriftet Kunst og Kultur, der han formidlet han ideer fra samtidens skulptur. Han påtok seg en rekke dekorasjons- og utsmykningsoppdrag, som blant annet statuen Tømmerfløter (bronse, 1952) i Drammen, Piken med humleranken (bronse, 1960), Valkyrie plass i Oslo, statuen av Hans Egede ved Trefoldighetskirken i Oslo (1965), flere monumenter over de falne etter andre verdenskrig og Seilskuteskipperen (bronse, 1970) i Kristiansand.

Nasjonalmuseet i Oslo eier tre skulpturer av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Janine Egeberg

Fullt navn er Nicolai Marius Schiøll. Han likte ikke navnet Marius, derfor er det ikke omtalt mange steder. Selv i passet stod det kun Nic Schiøll.

svarte Georg Kjøll

Hei Janine. Dette har du rett i! Har lagt inn Schiølls fulle navn nå i faktaboksen nå. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg