Faktaboks

Reinhard Heydrich
Uttale
hˈaidrikj
Født
7. mars 1904, Halle, Tyskland
Død
4. juni 1942, Praha, Tsjekkoslovakia (nå i Tsjekkia)
Reinhard Heydrich
Av /NTB scanpix.
Tyske soldater på Ekeberg
Reinhard Heydrich (nummer tre fra høyre) besøkte Norge i september 1941. Nummer to fra høyre er Heinrich Fehlis.
Av /NTB.
Lisens: CC BY SA 4.0

Reinhard Heydrich var en tysk nasjonalsosialistisk lederskikkelse innen SS og politiet. Han har i ettertid blitt kjent for sitt ansvar for noen av de største krigsforbrytelsene og forbrytelsene mot menneskeheten begått av Tyskland under andre verdenskrig.

Tidlig karriere

Heydrich sluttet seg til NSDAP og SS i 1931 og ble i 1933 sjef for det hemmelige politiet i Bayern. Året etter ble han den egentlige leder av Gestapo, og i 1936 leder av Sicherheitspolizei, som Gestapo var en del av. Han bygde ut disse institusjonene til fryktede terrororganer. I 1939 ble Heydrich sjef for Reichsicherheitshauptamt. Han deltok som jagerflyver under felttoget i Norge i 1940 og var da i en periode stasjonert i Kristiansand.

Personlighet

I det nasjonalsosialistiske persongalleriet pekte Heydrich seg ut som en spesielt hensynsløs og amoralsk skikkelse. Det tyske diplomaten Eugen Dollman, som var tolk for ham ved noen tilfeller, uttalte at Heydrich var den eneste mannen han hadde med å gjøre som han instinktivt fryktet. En av hans nærmeste medarbeidere, Walter Schellenberg, betegnet Heydrich som «den fødte intrigemaker», en mann som hadde en utrolig fornemmelse av andre personers moralske, menneskelige, faglige og politiske svakheter, hvis intellekt var like sterkt som hans vaktsomme rovdyraktige instinkter.

En annen fremstående SD-mann, Wilhelm Hoettl, sa om Heydrich at «sannhet og godhet hadde ingen betydning for ham, de var instrumenter til å brukes for å oppnå mer og mer makt. Å diskutere hvorvidt en handling var riktig å gjøre var for ham helt absurd. Han utstrålte en type ondskapsfull, modig og kald intelligens.» Pierre Huss, en amerikansk journalist som kjente Heydrich på 1930-tallet, sa han hadde hodet og mentaliteten til en regnemaskin: han glemte aldri og ble aldri sentimental. I hans beskrivelse var Heydrich en mann som ikke viste nåde, ikke tok hensyn, mislikte kritikk og som reagerte ubehagelig dersom pressefolk stilte ham feil spørsmål.

Konsentrasjonsleire og jødeutryddelser

Heydrich forble kjennetegnet av et høyt ambisjonsnivå gjennom hele sin karriere. Etter hvert ønsket han også, i tillegg til sine mange andre verv, å få bestyre et geografisk område. Følgelig etterfulgte Heydrich i 1941 Konstantin von Neurath som riksprotektor i Böhmen og Mähren (Böhmen-Mähren-protektoratet). De første tyske konsentrasjonsleirene ble opprettet av Heydrich sammen med Hermann Göring og Heinrich Himmler, og Heydrich spilte en sentral rolle i å planlegge den systematiske utryddingen av jøder (Holocaust).

Død

Heydrich ble såret av de tsjekkoslovakiske motstandsfolkene Jan Kubiš og Josef Gabčík ved et attentat i Praha i mai 1942. To dager senere døde han. Tyske myndigheter tok en grusom hevn for Heydrichs død ved å rasere den tsjekkiske byen Lidice, hvor alle innbyggerne ble enten drept eller sendt i konsentrasjonsleir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg