Reinhard Heydrich var en tysk nazistisk politiker.

Heydrich sluttet seg til nasjonalsosialistene og SS i 1931 og ble i 1933 sjef for det hemmelige politi i Bayern. Året etter ble han den egentlige leder av Gestapo, og i 1936 leder av Sicherheitspolizei, som Gestapo var en del av. Han bygde ut disse institusjonene til fryktede terrororganer. I 1939 ble Heydrich sjef for Reichsicherheitshauptamt. Han deltok som jagerflyver i Norge i 1940, og var en tid stasjonert i Kristiansand under andre verdenskrig.

I 1941 etterfulgte Heydrich Konstantin von Neurath som riksprotektor i Böhmen og Mähren (Böhmen-Mähren-protektoratet). De første tyske konsentrasjonsleirene ble opprettet av Heydrich sammen med Hermann Göring og Heinrich Himmler, og Heydrich spilte en sentral rolle i å planlegge den systematiske utryddingen av jøder.

Heydrich ble såret av tsjekkiske motstandsfolk ved et attentat i mai 1942, og han døde noen dager etter. Nazistene tok en grusom hevn for Heydrichs død ved å rasere den tsjekkiske byen Lidice, hvor alle innbyggerne ble enten drept eller sendt i konsentrasjonsleir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.