Reinhard Heydrich

Faktaboks

Reinhard Heydrich
Uttale
hˈaidrikj
Født
1904
Død
1942
Av /NTB scanpix.

Reinhard Heydrich var en tysk nazistisk politiker.

Heydrich sluttet seg til nasjonalsosialistene og SS i 1931 og ble i 1933 sjef for det hemmelige politi i Bayern. Året etter ble han den egentlige leder av Gestapo, og i 1936 leder av Sicherheitspolizei, som Gestapo var en del av. Han bygde ut disse institusjonene til fryktede terrororganer. I 1939 ble Heydrich sjef for Reichsicherheitshauptamt. Han deltok som jagerflyver i Norge i 1940, og var en tid stasjonert i Kristiansand under andre verdenskrig.

I 1941 etterfulgte Heydrich Konstantin von Neurath som riksprotektor i Böhmen og Mähren (Böhmen-Mähren-protektoratet). De første tyske konsentrasjonsleirene ble opprettet av Heydrich sammen med Hermann Göring og Heinrich Himmler, og Heydrich spilte en sentral rolle i å planlegge den systematiske utryddingen av jøder.

Heydrich ble såret av tsjekkiske motstandsfolk ved et attentat i mai 1942, og han døde noen dager etter. Nazistene tok en grusom hevn for Heydrichs død ved å rasere den tsjekkiske byen Lidice, hvor alle innbyggerne ble enten drept eller sendt i konsentrasjonsleir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg