Tillitsvalgt er en person som er valgt av en større eller mindre gruppe for å være gruppens talsmann i mer eller mindre spesifiserte sammenhenger. Den tillitsvalgte kan være en av gruppen, eller en utenforstående.

Arbeidslivet

Systemet med tillitsvalgte er særlig innarbeidet i arbeidslivet, og arbeidsmiljøloven forutsetter flere steder at de ansatte representeres gjennom tillitsvalgte, som vanligvis vil være valgt av og blant de fagorganiserte arbeidstagerne.

Tariffavtalene inneholder ofte særlige bestemmelser som skal verne den tillitsvalgte mot usaklig oppsigelse fra arbeidsgiverens side. På den annen side har den tillitsvalgte plikt til å gjøre sitt beste for å vedlikeholde et rolig og godt samarbeid på arbeidsstedet. Deltar en tillitsvalgt i en ulovlig arbeidskamp, vil dette normalt være et større pliktbrudd, og kunne medføre et større erstatningsansvar enn tilfellet er for den vanlige arbeider. Dette ansvar unngår en ikke ved å nedlegge sitt verv, og deretter delta i arbeidskampen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gerhardsen, Truls: Truls Gerhardsens reviderte utgave av Einar Gerhardsens Tillitsmannen : en håndbok for tillitsvalgte, [Ny utg.], 2009

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg