Arild Andersen

Faktaboks

Arild Andersen
født:
27. oktober 1945, Skedsmo

Arild Andersen

Av /NTB Scanpix ※.

Arild Andersen er en norsk jazzmusiker, bassist (primært kontrabass), komponist og arrangør. Han er gift med skuespilleren Hege Schøyen. Andersen var en av de første norske jazzutøvere som også etablerte seg i den helt store internasjonale sammenheng, og er fremdeles en av Norges mest anerkjente jazzbassister.

Tidlig karriere

Arild Andersens karriere skjøt fart fra siste halvdel av 1960-tallet av gjennom sine samarbeid med Karin Krog og særlig Jan Garbarek, blant annet som del av sistnevntes Quartet i årene 1967 til 1973. I 1966 og 1967 spilte Andersen sammen med en rekke norske og svenske musikere under ledelse av Geroge Russell på innspillingen av The Essence Of..., et album som ble utgitt på Sonet i 1971 (senere nyutgitt på Black Saint i 1983). I 1968 spilte han med Don Cherry og hans internasjonalt sammensatte ensemble på innspillinger som ble utgitt som Eternal Rhythm i 1969. Ved begynnelsen av 1970-årene spilte han også jevnlig med Edward Vesela og Terje Rypdal.

Mellom 1972 og 1974 besøkte Andersen New York ved flere anledninger, noe som førte til flere liveopptredener så vel som albuminnspillinger med mange amerikanske sangere og musikere, herunder Sheila Jordan, Sam Rivers, Paul Bley, Stan Getz og Roswell Rudd. I 1974 dannet han sin egen kvartett som spilte inn tre album, herunder sin debut som bandleder, Clouds In My Head (1975), for det tyske plateselskapet ECM, og denne grunnpen spilte på denne tiden mye i Skandinavia og i Europa. Mot slutten av 1970-årene innledet han også et tett samarbeid med Radka Toneff, som varte frem til Toneffs død i 1982.

1980-årene, Masqualero og senere arbeider

Fra 1983 var Arild Andersen leder av den meget omtalte gruppen Masqualero, sammen med Jon Christensen. Senere har han blant annet skrevet musikk inspirert av norsk folkemusikk for samarbeid med sangeren Kirsten Bråten Berg: bestillingsverkene Sagn til Vossajazz 1990, og Arv, basert på de samme folketonene som Grieg brukte, til Grieg-jubileet i Bergen 1993. I senere år har Andersen ledet flere grupper der han ofte har med seg musikere fra yngre genersasjoner med jazzutøvere.

Priser og utmerkelser

Andersen har mottatt en rekke priser, blant annet Buddyprisen i 1969 og Oslo Jazzfestivals Ella-pris i 2008. Sammen med Masqualero har Andersen vunnet Spellemannprisen i årene 1983, 1986 og 1991 i klassen for jazz.

Utvalgt diskografi:

som bandleder:

  • Clouds In My Head (1975)
  • Shimri (1977)
  • Green Shading Into Blue (1978)
  • Lifelines (1981)
  • Molde Concert (1981)
  • Sagn (1990)
  • Kristin Lavransdatter (1995)
  • Hyperboran (1997)
  • Archirana med John Marshall og Vassilis Tsabropoulos (2000)
  • Electra (2005)
  • Mira (2013)

Med masqualero:

  • Masqualero (1983)
  • Bande A Part (1986)
  • Aero (1988)
  • Re-Enter (1989)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg