Det Norske Kammerorkester

Det Norske Kammerorkester i Universitetets aula i Oslo
Det Norske Kammerorkester i Universitetets aula i Oslo
Av .

Det Norske Kammerorkester ble startet i 1977 og er et av Norges ledende kammerorkestre. Orkesteret har bredt virkefelt og har oppnådd internasjonal berømmelse. Kunstnerisk leder fra starten er fiolinisten Terje Tønnesen.

Det Norske Kammerorkester er et prosjektorkester hvor musikerne ikke er fast ansatt og besetningen varierer. Musikere fra de norske symfoniorkestrene medvirker ved siden av frilansmusikere.

Orkesteret holder 30–40 konserter årlig. Repertoaret er bredt, fra tidlig musikk til uroppførelser. Orkesteret har administrasjon i Oslo og har en fast konsertserie hvor Universitetets aula er hjemmearena.

Historikk

Det Norske Kammerorkester har sin opprinnelse i et sommerkurs for unge musikere i 1975 ledet av fiolinisten Bjarne Fiskum. Etter modell av det italienske kammerorkesteret I musici begynte man å holde konserter på prosjektbasis i 1977. Terje Tønnesen, 22 år gammel, ble kunstnerisk leder.

I 1979 gjestet den russiske cellisten og dirigenten Mstislav Rostropovitsj, og han ble en ambassadør for orkesteret internasjonalt.

Av stor betydning ble den engelske fiolinisten Iona Brown, som var leder for orkesteret 1981–2001 ved siden av Tønnesen. Brown bidro vesentlig til orkesterets kunstneriske fremgang og til at det fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

I disse årene innledet orkesteret en turnévirksomhet til mange land. De har gjestet under Promenadekonsertene i London både i 1991, 1994, 1997 og 2010 og deltok ved Festspillene i Salzburg i 1997.

Orkesteret stod som arrangør for Vinternattfestivalen i Oslo i 1995–2011 med et variert repertoar. De ble i 2001 utpekt til årets festspillmusikere i Bergen.

Parallelt med den mer konvensjonelle virksomheten har orkesteret fra 1990-årene fremført atskillig samtidsmusikk. Det har også deltatt i mer uortodokse prosjekter med et annet repertoar, blant annet tango.

Ved Iona Browns avgang ble Leif Ove Andsnes gjesteleder. Han har siden samarbeidet med orkesteret ved mange anledninger. Blant øvrige samarbeidspartnere kan nevnes fiolinisten Isabelle van Keulen, klarinettisten Martin Fröst, oboisten François Leleux og cellisten Steven Isserlis.

Orkesteret mottok Griegprisen i 1983. Det figurerer på om lag 40 plateinnspillinger og har vunnet en rekke Spellemannpriser. I 2000 vant de en Gramophone-pris med Leif Ove Andsnes som solist og dirigent.

Litteratur

  • Levin, Mona: Det norske kammerorkester gjennom 25 år, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg