Faktaboks

Paco de Lucía

født Francisco Sánchez Gómez

Født
21. desember 1947, Algeciras i Cádiz, Spania
Død
25. februar 2014, Cancun, Mexico
Paco de Lucía
Paco de Lucía på PLAI-festivalen i Timişoara, september 2007.

Paco de Lucía var en spansk flamencogitarist og komponist. Han var en fornyer av spillestilen og krysset gjerne musikalske grenser i prosjekter med jazz, klassisk musikk og andre sjangere.

Paco de Lucía ble først kjent som tradisjonell flamencogitarist på 1960-tallet, spesielt som akkompagnatør for den store sangeren Camarón de la Isla, som han samarbeidet med gjennom flere år. Det store gjennombruddet kom i 1973 med det banebrytende albumet Fuente y Caudal. Her finner vi flamenco-rumbaen Entre dos aguas som skulle bli hans utvilsomt mest kjente komposisjon.

I The Guitar Trio, sammen med Al Di Meola og John McLaughlin, gjorde Paco de Lucía stor suksess på internasjonale festivaler og konsertarenaer. I 1981 utga de albumet Friday Night in San Francisco, som solgte i mer enn en million eksemplarer. Andre musikere han har samarbeidet med er Carlos Santana, Chick Corea og Larry Coryell.

I 1983 komponerte de Lucía musikken til Carlos Sauras prisbelønte film Carmen, som er basert på samme historie som Bizets berømte opera. Han opptrådte også selv i filmen, sammen med flere av Spanias fremste flamencomusikere og -dansere.

Som utøver var Paco de Lucía kjent for en særpreget, virtuos spilleteknikk med svært raske og jevne løp (picados). Som komponist var han sterkt knyttet til tradisjonen, men var alltid opptatt av å finne nye impulser han kunne berike flamencoen med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg