asylmottak

Asylmottak, statens tilbud om midlertidig bolig for personer som søker beskyttelse (asyl) i Norge. Flyktninger som kommer til Norge har behov for et sted å bo mens søknaden deres behandles og blir derfor midlertidig innkvartert i såkalte asylmottak.

Faktaboks

Også kjent som

statlig mottak

De som søker om beskyttelse har en lovfestet rett til et sted å bo, og Utlendingsdirektoratet har ansvar for å tilby innkvartering til alle som søker om beskyttelse i Norge, jf. utlendingsloven § 95.

Et asylmottak skal være «et mest mulig normalt bosted for personer i en unormal livssituasjon. Mottaket skal ivareta og gi vekstmuligheter for beboernes individualitet, tilhørighet og mestringsevne. Tilbudene skal ha en nøktern men forsvarlig standard.»

Mottak drives av en driftsoperatør som har inngått avtale med Utlendingsdirektoratet. Utlendingsdirektoratet har ansvar for å føre tilsyn med at driftsoperatør driver mottaket i henhold til gjeldende styringsdokumenter.

Statistikk

Ved utgangen av november 2015 bodde det 33 000 personer i norske asylmottak, noe som reflekterer at asylsituasjonen i Norge endret seg drastisk i løpet av 2015. Antallet har i de foregående årene vært relativt stabilt, og i august var antallet beboere 15 156.

Statistikken fra oktober sier noe om sammensetningen av beboere i norske asylmottak. Av de 24 819 som bodde i asylmottak i oktober kommer 4/5 fra landene Syria, Eritrea, Afghanistan, Irak, Etiopia, Somalia og Iran. Flesteparten av de 24 819 venter på å få sin søknad eller klage behandlet. Cirka 5 000 av beboerne hadde i oktober fått oppholdstillatelse og vil bli bosatt eller skaffe seg bolig i en norsk kommune. 2500 hadde ikke lovlig opphold i Norge, men hadde fått beskjed om å reise fra Norge. Enkelte av disse såkalte utreisepliktige har ikke mulighet til å reise tilbake til sitt hjemland fordi de enten er statsløse eller hjemlandet ikke ville ta imot dem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg