Sverre Indris Joner

Faktaboks

Sverre Indris Joner
født:
19. juli 1963, Oslo
Sverre Indris Joner leder åpningskonserten Utopian Lullabies på Oslo World 2019
Av /© Oslo World Music Festival.

Sverre Indris Joner er en norsk pianist, komponist og arrangør som har engasjert seg sterkt i latinamerikansk musikk, først og fremst tango og salsa. Som leder av flere grupper har han dyrket denne musikken på høyt nivå, men har også skapt sjangeroverskridende musikk der latinamerikansk musikk møter klassiske verk, norsk populærmusikk og folkemusikk.

Bakgrunn

Joner studerte musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har hatt studieopphold i Argentina, Peru, Brasil og Cuba, hvor han blant annet fulgte undervisning i perkusjon ved Cervantes-konservatoriet i Havanna. Joner var en sentral figur i Oslo-karnevalene som leder av orkestre med brasiliansk samba i 1984, og den cubanske karnevalsmusikken comparsa i 1985.

Salsaprosjekter

I 1986 startet Joner La Descarga som snart ble et ledende salsaband i Norge. Engasjementet i salsa ble i 2007 videreført med Hovedøen Social Club, et uhøytidelig salsaband som har spesialisert seg på å la eldre norsk populærmusikk møte cubansk musikk. Med cubanske Sergio Gonzales som sanger og frontfigur framfører de Joners arrangementer av slagere som La meg være ung (Wenche Myhre), På Hovedøen (Kari Diesen) og Dum og deilig (Knutsen & Ludvigsen).

Joner har komponert en rekke verk for symfoniorkester. Mest kjent internasjonalt er hans «Clásicos a lo cubano» som er salsaarrangerementer på kjente stykker fra det klassiske repertoaret, for eksempel Air av Bach, Mozarts Eine kleine Nachtmusik (1. sats), og Beethovens 5. symfoni (1.sats).

Tangoprosjekter

Med Tango for 3 har Joner siden 1986 arrangert og komponert musikk som har vakt stor oppmerksomhet. Som leder for gruppen har han samarbeidet med de fleste norske symfoniorkestre, BBC Symphony Orchestra, Münchner Rundfunk Orchester, Dresden Symphony Orchestra med flere. I Electrocutango, som han grunnla i 2004, har Joner utfordret tangoens grenser ved å ta i bruk elektronikasjangeren i arrangementene.

Joner har også komponert musikk til film og teater. I den prisbelønte musikken til teaterstykket Tanghost har han satt moderne elektronika-tango til Henrik Ibsens Gjengangere.

Utmerkelser

  • TONOs formidlerpris EDVARD-prisen 2005 (for Tanghost)
  • NOPAs Kardemomme-stipend 2002
  • Academia Nacional del Tango. Ærestittelen Academico correspondiente
  • Statens kunstnerstipend 2020

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg