Miriam Makeba

Faktaboks

Miriam Makeba
Miriam Zenzi Makeba
Uttale
makˈeba
Født
4. mars 1932, Prospect Township ved Johannesburg i Sør-Afrika
Død
10. november 2008, Castel Volturno ved Napoli i Italia
Miriam Makeba var en av de viktigste afrikanske musikerne på 1900-tallet, og fikk tilnavnet Mama Afrika. Hun ble kjent i Sør-Afrika og USA i løpet av 1950-tallet. Apartheid-regimet forbød etterhvert musikken hennes, og fra 1960 levde hun i eksil utenfor Sør-Afrika.
Av /Reuters.

Artikkelstart

Miriam Makeba var en sørafrikansk sanger, og regnes som en av de viktigste utøverne i sørafrikansk musikk på 1900-tallet. Makeba fikk status som ambassadør for afrikansk musikk i Vesten, for eksempel ble sangene The Click Song og Pata Pata store hits. Makeba opptrådte gjennom sin lange karriere med musikk som kan knyttes til flere ulike sjangere: popmusikk, jazz, verdensmusikk og sør-afrikansk tradisjonsmusikk. Makeba var en framtredende talskvinne mot apartheidregimet og fikk stor betydning for motstandskampen i Sør-Afrika og den internasjonale anti-apartheidbevegelsen.

Karriere

Miriam Makeba fikk sitt gjennombrudd med en hovedrolle i den Broadway-inspirerte sørafrikanske musikalen King Kong (1959) og en rolle i anti-apartheid filmen Come Back Africa (Afrika roper, 1959). I London møtte hun Harry Belafonte som ble hennes støttespiller og bidro til at hun slo seg ned i USA. Her knyttet hun bånd til borgerrettighetsbevegelsen og Black Power. Hennes ekteskap med Black Panther-lederen Stokely Carmichael førte til at hun ble boikottet i USA. Fra begynnelsen av 1970-årene var hun bosatt i Guinea. Imidlertid fortsatte hun, med vekslende hyppighet, å turnere over store deler av verden. I 1991, etter at Nelson Mandela var blitt løslatt og apartheidregimet sto for fall, kunne hun igjen vende tilbake til Sør-afrika.

Hun har gjestet Norge flere ganger, med opptredener på festivalen Verden i Norden (nå Oslo World) i 1996 og 1997 og på Melafestivalen i Oslo i 2008.

Miriam Makeba har utgitt mer en 30 album. Blant de mest kjente er An Evening with Belafonte/Makeba (1965) som ble belønnet med en Grammy, Welela (1989), Eyes On Tomorrow (1991) og Homeland (2000).

I 1988 utga hun selvbiografien Makeba: My Story som hun skrev sammen med James Hall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg