Faktaboks

Miriam Makeba
Miriam Zenzi Makeba
Uttale
makˈeba
Født
4. mars 1932, Prospect Township ved Johannesburg i Sør-Afrika
Død
10. november 2008, Castel Volturno ved Napoli i Italia
Miriam Makeba
Miriam Makeba var en av de viktigste afrikanske musikerne på 1900-tallet, og fikk tilnavnet Mama Afrika. Hun ble kjent i Sør-Afrika og USA i løpet av 1950-tallet. Apartheid-regimet forbød etterhvert musikken hennes, og fra 1960 levde hun i eksil utenfor Sør-Afrika.
Av /Reuters.

Miriam Makeba var en sørafrikansk sanger, og regnes som en av de viktigste utøverne i sørafrikansk musikk på 1900-tallet. Makeba fikk status som ambassadør for afrikansk musikk i Vesten, for eksempel ble sangene The Click Song, Malaika og Pata Pata store hits. Makeba opptrådte gjennom sin lange karriere med musikk som kan knyttes til flere ulike sjangere: popmusikk, jazz, verdensmusikk og sør-afrikansk tradisjonsmusikk. Makeba var en framtredende talskvinne mot apartheidregimet, og fikk stor betydning for motstandskampen i Sør-Afrika og den internasjonale anti-apartheidbevegelsen.

Karriere

Miriam Makeba fikk sitt gjennombrudd med en hovedrolle i den Broadway-inspirerte sørafrikanske musikalen King Kong (1959) og en rolle i anti-apartheid filmen Come Back Africa (Afrika roper, 1959). I London møtte hun Harry Belafonte, som ble hennes støttespiller og bidro til at hun slo seg ned i USA. Her knyttet hun bånd til borgerrettighetsbevegelsen og Black Power. Hennes ekteskap med Black Panther-lederen Stokely Carmichael førte til at hun ble boikottet i USA. Fra begynnelsen av 1970-årene var hun bosatt i Guinea. Imidlertid fortsatte hun, med vekslende hyppighet, å turnere over store deler av verden. I 1991, etter at Nelson Mandela var blitt løslatt og apartheidregimet sto for fall, kunne hun igjen vende tilbake til Sør-Afrika.

Hun har gjestet Norge flere ganger, med opptredener på festivalen Verden i Norden (nå Oslo World) i 1996 og 1997, og på Melafestivalen i Oslo i 2008.

Miriam Makeba har utgitt mer en 30 album. Blant de mest kjente er An Evening with Belafonte/Makeba (1965) som ble belønnet med en Grammy, Welela (1989), Eyes On Tomorrow (1991) og Homeland (2000).

I 1988 utga hun selvbiografien Makeba: My Story som hun skrev sammen med James Hall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg