Faktaboks

Osip Mandelsjtam

Osip Emiljevitsj Mandelsjtam

Uttale
mandelsjtˈam
Født
3. juli 1891, Warszawa
Død
27. desember 1938, Vladivostok
Osip Mandelsjtam

Osip Mandelsjtam var blant mange sovjetiske intellektuelle som ble arrestert av NKVD under den store terroren.

Osip Mandelsjtam var en russisk lyriker, essayist, oversetter og prosaforfatter av jødisk herkomst og en av de viktigste representantene for akmeismen.

Bakgrunn

Mandelsjtam ble født i Warszawa, men tilbrakte det meste av barndommen og tidlig ungdomstid i Russland (Pavlovsk og St. Petersburg). Under studieopphold (1907–1910) i Frankrike (Paris), Tyskland (Heidelberg) og to korte reiser til Italia ble han kjent med modernistisk diktning og klassisk kultur. Særlig italiensk kunst og arkitektur spiller en viktig rolle i lyrikken hans.

Virke

Tidlige verk

I St. Petersburg kom han inn i kretsen rundt dikterne Nikolaj Gumiljov, Anna Akhmatova, Marina Tsvetajeva og Maksimilian Volosjin, og ble i 1922 gift med Nadezjda Mandelsjtam. Mandelsjtams første dikt ble trykt i 1910, deretter fulgte samlingene Sten (Kamen, 1913) og Tristia (1922); begge kom i nye utgaver i årene 1916–1923, senere samlet med enkelte nye dikt under tittelen Dikt (Stikhotvorenija, 1928). I 1913 skrev Mandelsjtam akmeistenes poetiske manifest, Akmeismens morgen (Utro akmeizma).

Stil

Mandelsjtam var påvirket både av symbolismen og akmeismen, men hans stil er dypt original, ofte med bilder hentet fra arkitektur og skulptur. Både innholdet og den strenge formen gir diktene hans et «klassisk» preg. Samtidig er de eminent modernistiske og avviker inntil det uforståelige fra den klassiske russiske 1800-tallslyrikken. Mandelsjtam skrev også prosa, blant annet den selvbiografiske Tidens larm (Sjum vremeni, 1925) og novellen Det egyptiske frimerke (Egipetskaja marka, 1928).

Undertrykkelse under Stalin

I 1934 ble Mandelsjtam arrestert og forvist i tre år for et satirisk dikt om Stalin. Han fikk ikke publisere i 1930-årene og livnærte seg som oversetter fra engelsk, fransk og tysk. Han fortsatte likevel å skrive dikt. Manuskriptene ble oppbevart i hemmelighet og diktene lært utenat av hans kone og av diktervenner. Det meste av dette materialet kom med i en stor utgave av hans verker, utgitt i USA i 1967. I 1938 ble han arrestert på ny, og døde underveis til en arbeidsleir i Øst-Sibir.

Rehabilitering

I 1956, under tøværsperioden, ble han rehabilitert, og i 1973 ble det utgitt et utvalg Dikt (Stikhotvorenija, 1973). Under perestrojka og etter Sovjetunionens fall i 1991 var Mandelsjtam en av de dikterne som ble gjenutgitt i store opplag.

Les mer i Store norske leksikon

Anbefalt litteratur

  • Anderson, Gidske: Når diktning blir forbrytelse : lyrikeren Mandelstams skjebne i 30- årenes Sovjet, Oslo: Aschehoug 1976.
  • Cavanagh, Clare: Osip Mandelstam and the modernist creation of tradition, Princeton, N.J: Princeton University Press 1995.
  • Harris, Jane Gary: Osip Mandelstam, Twayne publ. 1988
  • Mandelstam, Nadézda: Erindringer, oversatt av Peter Ulf Møller og Lene Tybjærg Schacke, København 1977.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg