Rognan

Utsikt fra småbåthavna mot hotellet og Rognanbryggene. Bildet er tatt 29.10.2015.

29. november 2015 Utsikt fra småbåthavma mot hotellet og Rognanbryggene
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Rognan er et tettsted og administrasjonssenter i Saltdal kommune i Nordland, ved botnen av Saltdalsfjorden, Skjerstadfjordens innerste arm. I tettstedet munner Saltelva (Saltdalselva) ut. Gjennom tettstedet fører E6 som fra 1993 er lagt utenom tettstedet, på østsiden av Saltelva. Siden 1958 har Rognan hatt stasjon på Nordlandsbanen da banen åpnet til Fauske.

Rognan er et viktig handels- og servicesenter, og stedet har en del industri. Av størst betydning er elektroteknisk industri (kabelprodusenten Nexans Norway AS), sagbruk/trelastindustri og møbelindustri.

Sør i tettstedet ligger Saltdal videregående skole, og øst for Saltelvas munning ligger Saltdal bygdetun, som er en avdeling av Nordlandsmuseet. Ved bygdetunet er det et eget Blodveimuseum, etablert i 1995. Dette er lagt her med bakgrunn i at Blodveien, som for det meste ble bygd av krigsfanger fra det tidligere Jugoslavia under andre verdenskrig, ligger gravlagt på krigskirkegården i Botn, et par kilometer øst for Rognan.

Rognan har lange båtbyggertradisjoner, men den kommersielle båtbyggingen opphørte først på 2000-tallet. I 1979 brant store deler av Rognan, og nytt sentrum ble innviet 1986 med en særpreget arkitektur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg