Jakob 2, malt 1684.

av Sir Godfrey Kneller, Bt/National Portrait Gallery. CC BY NC ND 3.0

Jakob 2 etterfulgte broren Karl 2 som konge av England og Skottland i 1685 og regjerte til 1688. Jakob var sønn av Karl 1 og dronning Henrietta Maria. Jakob var katolikk, noe som førte til konflikter om hans kongedømme blant protestantene, og Jakob måtte forlate England i 1688. Tilhengerne hans kaltes jakobitter, og forsatte å kjempe for å gjeninnsettelse av Jakob, og senere av hans sønn Jakob Edvard Stuart og sønnesønn Karl Edvard Stuart.

Jakob satt fengslet under den engelske borgerkrigen, men rømte til Frankrike i 1648. Etter restaurasjonen av Stuartenes kongedømme etter Oliver Cromwells republikk i 1660 kom Jakob tilbake og fikk mye å si i sin bror Karl 2s regjeringstid. Da Jakob var åpenlys og ivrig katolikk, ble det strid om hans arverett, og det er i denne kampen (1680) at man først møter de engelske partinavnene Tories og Whigs.

Jakob ville føre en katolsk og franskvennlig politikk, mot Parlamentet, men ble likevel konge uten motstand i 1685. Et opprør i 1685 under Karl 2s sønn James Scott Monmouth ble slått ned. Jakobs viktigste program var å bane vei for katolisismen og styrke kongemakten. Han oppløste Parlamentet, embetsmenn som hadde stemt mot regjeringen fikk avskjed, opposisjonelle dommere ble skiftet ut med lojale, og katolikker ble mot loven satt på viktige poster. Han viste likevel religiøs toleranse, og gav i 1687 og 1688 erklæringer om indulgens (avlat).

I 1688 fødte dronningen en sønn, Jakob Edvard. Opposisjonen fryktet en katolsk tronfølger og vendte seg til Jakobs svigersønn, Vilhelm av Oranien. Han kom til England i november 1688, og Jakob rømte til Frankrike. Underhuset vedtok en erklæring om at Jakob hadde søkt å omstyrte kongerikets konstitusjon ved å bryte den opprinnelige kontrakt mellom konge og folk, og Vilhelm og Jakobs datter Maria ble så valgt til konge og dronning av England. I 1689 landet Jakob med en fransk hær i Irland. Vilhelm seiret over ham i slaget ved Boyne i 1690, og Jakob dro tilbake til Frankrike. Han prøvde i 1696 på et nytt angrep, men dette førte bare til en sterk motvilje mot ham i England.

Jakob var gift med Maria av Modena og var far til dronning Maria 2 og dronning Anna, som etterfulgte Vilhelm på tronen i 1702, samt Jakob Edvard Stuart («The Old Pretender»), av sine tilhengere kalt Jakob 3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.