Jakob 2, malt 1684.

av Sir Godfrey Kneller, Bt/National Portrait Gallery. CC BY NC ND 3.0

Jakob 2, etterfulgte broren Karl 2 som konge av England og Skottland i 1685 og regjerte til 1688. Jakob var sønn av Karl 1 og dronning Henrietta Maria. Han satt fengslet under borgerkrigen, men rømte til Frankrike 1648. Etter restaurasjonen 1660 kom han tilbake og fikk mye å si i sin bror Karl 2s regjeringstid. Da han var åpenlys og ivrig katolikk, ble det strid om hans arverett, og det er i denne kampen (1680) at man først møter de engelske partinavnene Tories og Whigs. Jakob ville føre en katolsk og franskvennlig politikk, mot Parlamentet, men ble likevel konge uten motstand 1685. Et opprør 1685 under Karl 2s sønn Monmouth ble slått ned. Jakobs viktigste program var å bane vei for katolisismen og styrke kongemakten. Han oppløste Parlamentet, embetsmenn som hadde stemt mot regjeringen fikk avskjed, opposisjonelle dommere ble skiftet ut med lojale, og katolikker ble mot loven satt på viktige poster. Han viste likevel religiøs toleranse, og gav 1687 og 1688 indulgenserklæringer.

I 1688 fødte dronningen en sønn, Jakob Edvard. Opposisjonen fryktet en katolsk tronfølger og vendte seg til Jakobs svigersønn, Vilhelm av Oranien. Han kom til England november 1688, og Jakob rømte til Frankrike. Underhuset vedtok en erklæring om at Jakob hadde søkt å omstyrte kongerikets konstitusjon ved å bryte den opprinnelige kontrakt mellom konge og folk, og Vilhelm og Maria ble så valgt til konge og dronning av England. I 1689 landet Jakob med en fransk hær i Irland. Vilhelm seiret over ham i slaget ved Boyne 1690, og Jakob dro tilbake til Frankrike. Han prøvde 1696 et nytt angrep, men dette førte bare til en sterk motvilje mot ham i England.

Jakob var gift med Maria av Modena og var far til dronning Maria (jfr. ovenfor) og dronning Anna, som etterfulgte Vilhelm på tronen 1702, samt Jakob Edvard Stuart («The Old Pretender»), av sine tilhengere kalt Jakob 3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.