Antrim

Ved kysten av Antrim ligger Giant’s Causeway, en eiendommelig formasjon av 40 000–50 000 basaltsøyler. Søylene er hovedsakelig fem- eller sekskantede. Steinene danner en 45 m bred «molo», som strekker seg 275 m ut i havet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Old Bushmills Whiskey Distillery
Old Bushmills Whiskey Distillery
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ruinene av Dunluce Castle.

Dunluce Castle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Antrim er et grevskap i det nordøstlige Nord-Irland. Grevskapet har 618 018 innbyggere i 2011 og et areal på 3046 kvadratkilometer. De største byene er Belfast, Carrickfergus, administrasjonssenteret Antrim, Lisburn, Ballymena og Ballymoney.

Faktaboks

Uttale
ˈæntrim

Den vestlige delen av Antrim utgjøres av Odden Torr Head drøyt tjue kilometer fra Mull of Kintyre i Skottland, Lough Neagh, største innsjø på de britiske øyer og det fruktbare dalføret rundt elven Bann. Størstedelen av grevskapet er høyland og dalfører som bratt møter havet i nord og øst.

Kystlinjen på østkysten er storslått, hvor ni vakre dalfører ender ved kysten nord for havnebyen Larne. Antrimkysten er et populært turistmål, med den massive basaltsteinformasjonen Giant's Causeway som kjent attraksjon. I Antrim finnes slottene Dunluce Castle og Carrickfergus Castle og verdens eldste whiskydestilleri, Old Bushmills Whiskey Distillery fra 1608. Det høyeste punktet er Trostan, 551 meter over havet.

Det sørlige Antrim er fruktbart landbruksområde. Landbruket er dominert av melkeproduksjon, sauehold og dyrking av poteter, mens turisme og fiske er viktige næringer ved kysten og industrien er sentral i byene, særlig i Belfast. Belfast og Larne er to av de viktigste havnene i Nord-Irland, fra Larne er det båtforbindelse til Cairnryan i Skotland. Nord-Irlands største flyplass, Belfast International Airport, ligger i Antrim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg