Faktaboks

Coleraine

Irsk: Cúil Raithin

Coleraine er en by i Nord-Irland i det nordøstre hjørnet av det tidligere fylket Londonderry i Nord-Irland, der elva Bann renner ut i Atlanterhavet. Byen hadde 24 634 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Byen er et viktig handelssentrum og turistmål. Coleraine ligger nær turistveien Causeway Coast som trekker til seg mer enn tre millioner turister årlig. Giant's Causeway, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger like utenfor. Nord for Coleraine ligger den fotogene kystbyen Portstewart og på østsiden av byen ligger Mountsandel Forest med Mount Sandel fort, der trehus fra om lag år 7000 fvt. er avdekket.

Eiendomsprisene og gjennomsnittsinntekten i Coleraine er blant de høyeste i Nord-Irland.

Den største avdelingen av Ulster University, kjent som UUC (Ulster University Coleraine) er lokalisert i byen. Fram til 1613 var byen sentrum i grevskapet Coleraine, som utgjorde det meste av dagens Londonderry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg