Kvam (Nord-Fron)

Artikkelstart

Kvam er ein tettstad i Nord-Fron kommune i Innlandet. Tettstaden er ifølgje SSBs definisjon 1,2 km², og har 762 innbyggjarar (2020).

Faktaboks

Etymologi

av norrønt hvammr, ‘liten dal’

Innbyggertall
762 (SSB, 2020)
Landareal
1,2 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
1572 Kvam

Kvam sokn omfattar, forutan tettstaden Kvam og hovuddalføret i nordvestre del av kommunen, fjelltraktene på begge sider, særleg i nordaust.

I Kvam låg ein av Norske Skogindustriers sponplatefabrikkar. Staden har hatt tradisjonsrik klebersteinindustri med mølle og talkumproduksjon.

Den gamle Kvam kyrkje, bygd i 1775, brente ned under kampane våren 1940, i samband med angrepet på Noreg under andre verdskrigen. Ei ny kyrkje vart gjenreist i 1952. Ved kyrkja er det ein minnelund over falne britiske soldatar. Gudbrandsdal Krigsminnesamling vart opna i 1995. Vest for jernbanelina står eit minnesmerke over George Sinclair, som feilaktig vart teke for å vere leiar for skottetoget som drog gjennom dalen i 1612.

Kampane i Kvam var av dei hardaste under krigen i Noreg i 1940. 24. april kom britiske troppar over frå Åndalsnes og etablerte stillingar i bygda for å stanse tysk framrykking oppover dalen. Kampane gjekk føre seg i to døgn før tyskarane, med flystøtte, braut igjennom. Nær hundre britiske soldatar fall.

I juni 2011 tok flaum og jordskred med seg veg og hus fleire stader i og ovanfor Kvam sentrum.

Kart

Kvam
Av /Statens kartverk.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg