Kvam (Nord-Fron)

Kvam, sogn og tettsted i Nord-Fron kommune, Innlandet. Sognet omfatter, foruten tettstedet Kvam og hoveddalføret i nordvestre del av kommunen, fjelltraktene på begge sider, særlig i nordøst. Kvam tettsted har 783 innbyggere (1. januar 2019)

Faktaboks

Etymologi

av norrønt hvammr, ‘liten dal’

I Kvam lå en av Norske Skogindustriers sponplatefabrikker. Stedet har hatt tradisjonsrik klebersteinindustri med mølle og talkumproduksjon.

Den gamle Kvam kirke, bygd i 1775, brant ned under kampene våren 1940, i forbindelse med angrepet på Norge under andre verdenskrig. En ny kirke ble gjenreist i 1952. Ved kirken er det en minnelund over falne britiske soldater. Gudbrandsdal Krigsminnesamling ble åpnet i 1995. Vest for jernbanelinjen står et minnesmerke over George Sinclair, som feilaktig ble tatt for å være leder for skottetoget som drog gjennom dalen i 1612.

Kampene i Kvam var av de hardeste under krigen i Norge i 1940. 24. april kom britiske tropper over fra Åndalsnes og etablerte stillinger i bygda for å stanse tysk framrykking oppover dalen. Kampene pågikk i to døgn før tyskerne, med flystøtte, brøt igjennom. Nær hundre britiske soldater falt.

I juni 2011 tok flom og jordskred med seg veg og hus flere steder i og ovenfor Kvam sentrum.

Kart

Kvam
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg