Hafslund E-CO AS

Artikkelstart

Hafslund E-CO er Norges nest største kraftprodusent, etter Statkraft. Selskapet eier helt eller delvis 80 kraftanlegg over hele Sør-Norge. Middelproduksjon er på ca. 17 TWh per år og produksjonskapasiteten er 5200 MW.

Faktaboks

Også kjent som
E-CO Energi

Selskapets kjernevirksomhet er drift og utbygging av vannkraftanlegg, leveranse av system- og balansetjenester til kraftsystemet og omsetning av elektrisk kraft i engrosmarkedet. Selskapet har hovedkontor i Oslo og hadde 350 ansatte i 2019.

Historikk

Christiania Elektricitetsværk ble etablert i 1892. Det ble i 1921 sammenslått med byens kommunale gassverk til Kristiania Gas- og Elektricitetsverker, fra 1930 under navnet Oslo Lysverker, som i 1991 ble omgjort til aksjeselskapet Oslo Energi.

Oslo Energi ble i 1996 omorganisert, og selskapets virksomhet innen kraftnett og fjernvarme (fra 1997 kalt Viken Energinett) og kraftsalg ble etter hvert overtatt av energikonsernet Hafslund, hvor Oslo kommune var største eier. Den gjenværende kraftproduksjonen fikk i 2001 navnet E-CO Energi.

Etter at en omstrukturering av Oslo kommunes eierandeler i energisektoren i 2017 ble Hafslunds vannkraftverk innlemmet i E-CO Energi. Fra 2018 er selskapet en del av Hafslund E-CO konsernet, som er heleid av Oslo kommune. I 2019 ble virksomhetene i Eidsiva Energi og Hafslund E-CO slått sammen, og heter nå Hafslund E-CO Vannkraft AS, mens tidligere Eidsiva Vannkraft AS etter sammenslåingen heter Hafslund E-CO Vannkraft Innlandet AS.

Til daglig vil all virksomhet som har med vannkraftkraftproduksjon å gjøre fremstå som Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg