Gudbrandsdalslågen, elv som renner gjennom Gudbrandsdalen i hele dens lengde fra Lesjaskogsvatnet (611 moh.) til Mjøsa (123,2–119,6 moh.). Gudbrandsdalslågen med sideelver utgjør sammen med Mjøsa og Vorma et sidevassdrag til Glomma med et nedbørfelt på 17 509 km², lengden er 202 kilometer til Mjøsa, 349 kilometer til sammenløpet med Glomma.

Gudbrandsdalslågen har sitt utspring i Lesjaskogsvatnet. Fra vest tar den opp sideelver fra fjellområder, blant annet Jotunheimen, og fører smeltevann fra mange breer. Dette gir elven dens karakteristiske grønnfarge og er også årsak til en forholdsvis stor vannføring hele sommeren. De viktigste tilløp fra vest er Otta, Sjoa, Vinstra og Gausa, fra øst Jora, Ula, Frya, Tromsa og Mesna (like ved utløpet i Mjøsa). Tilløpene fra vest gir store kraftmengder, og størsteparten av de totalt cirka 807 MW som er utbygd i vassdraget, stammer herfra (se også Glomma). Ved Sel renner Lågen gjennom Selsmyrene, en nesten ti kilometer lang, flat strekning hvor store jordbruksarealer er innvunnet blant annet ved forbygninger langs Lågen og ved tiltak i sideelven Ula. Hovedelven har lite fallstrekninger og få naturlige, store fosser – Harpefossen, Hunderfossen og Einsbyfallene har alle en fallhøyde på 7–15 meter. På grensa mellom Ringebu og Øyer utvider elveløpet seg til den smale innsjøen Losna.

Den største kjente flom er Storofsen i 1789. Denne flommen raserte mange gårder og førte til utflytting, både fra Østerdalen og Gudbrandsdalen, blant annet til Målselvdalen i Troms. Storflom har det også vært senere, på forsommeren 1995 gjorde «Vesleofsen» store ødeleggelser blant annet på Tretten, der Moksa fant nytt løp. I Losna har vannføringen kun vært høyere én gang (1938) i løpet av de siste 100 år.

I den nedre delen av Gudbrandsdalslågen drives om høsten notfiske etter lagesild. Tømmerfløting drives ikke lenger i Gudbrandsdalslågen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.