Dølahest
Dølahest om vinteren.
Dølahest
Av /Shutterstock.
Dølehest.
Dølehesten Jonsvarten vises fram av eier Øyvind Landgraff på Dyrskun i 2005. Den fikk da prisen som beste hest på Dyrskun.

Dølahest er en kaldblodsraset norsk hest. Andre navn på rasen har vært gudbrandsdalshest og østlandshest.

Faktaboks

Også kjent som

dølehest

Beskrivelse

Fotografi av dølahest med fargen borket som spiser gras på beite

Dølahesten, også kalt dølehest, er en sterkbygd, rolig og robust kjøre- og fritidshest med allsidige bruksegenskaper. Rasen er lavrektangulær med sterk kropp og en stangmålshøyde på 148–155 cm med kraftig man, pannelugg, hale og hovskjegg. Godkjente farger er brun, svart, rød, borket, gul, blå og andre skimmelfarger. Avtegn som bles og/eller stjerne er vanlig. Mindre hvite avtegn på bein er ikke uvanlig.

Eksteriøret vektlegges med 50 prosent i avlsmålet. Bruksegenskaper som testes i avlsarbeidet er arbeidsegenskaper, kjøre- og rideegenskaper samt lynne/temperament. Det arrangeres norgesmesterskap for dølahest, og det gjennomføres markedstiltak for å øke interessen for denne norske rasen.

Utvikling

Dølahest. Statens førstepremiehingst, Gjestar 1185, som er representert i stamtavlen til de fleste avlsdyr av dølahestrasen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I likhet med andre trekkhesteraser har antall dølahester gått sterkt tilbake etter andre verdenskrig på grunn av mekaniseringen av landbruket. Rasen har hatt mange utviklingstrinn fra den først ble definert som rase i 1859. Rasen ble tyngre og tyngre i tråd med utviklingen i landbruket utover på begynnelsen av 1900-tallet, ble sterkt influert av den lette kaldblodstraveren på 1970-tallet og har nå etablert seg som en middels lett kaldblodsrase.

Fra godt over 100 000 dølahester etter andre verdenskrig, finnes det i dag (2016) cirka 3000 registrerte dølahester, med ca. 200 hopper i avl de siste årene (226 bedekte hopper i 2015), samt cirka 35 avlsgodkjente hingster. Dette betyr at dølahesten er en sterkt utrydningstruet rase. Innavl var et problem i rasen fram til siste verdenskrig på grunn av sterk matadoravl (gjentatt bruk av én hingst). I dagens situasjon er innavl et problem på grunn av få individer i avl. Innavlsgraden i rasen er på cirka 10–12 prosent. Innavlsregulerende tiltak er igangsatt for å spre avlen på så mange hingster som mulig. Rasen har også andre nærstående raser, som norsk kaldblodstraver og nordsvensk hest. På visse betingelser kan nordsvensk godkjennes i dølahestavlen.

Gjennomføringen av avlsarbeidet ledes fra Norsk HestesenterStarum, Østre Toten, og Landslaget for Dølahest er ansvarlig avlsorganisasjonen. Staten har historisk hatt en sterk rolle i dølahestavlen, ikke minst gjennom Statens hesteavlssenter, der formålet var å gi hoppeeierne tilgang til de beste hingstene på fjellbeite. Sikkilsdalen er den mest kjente av disse hesteavlssentrene, og den, samt et par andre, brukes fortsatt i dag. Én hingst slippes på sommerbeite med 10–30 hopper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Avlsplan for dølehest. Norsk Hestesenter 2015.
  • Vangen, Odd, 2015: Forelesninger i hesteavl ved NMBU.
  • Vangen, Odd. I "Beitende husdyr i Norge", Dølehesten s.20–22. Tun Forlag 2007. 156s.
  • Vangen, Odd og Tore Kvam. De særnorske hesterasene, dølehesten. I Hesten i vår tid, red. H.K. Dahle. s 75-79. Tun Forlag 2009, 286 s.
  • Handlingsplan for nasjonale hesteraser 2011-2020. Norsk Hestesenter 2011. Rapport fra arbeidsgruppe. 32s.

Kommentarer (1)

skrev Odd Vangen

Artikkeln "dølehest" SPM.1: Raseforeningen og Norsk Hestesenter har nå endret navnet til "dølahest". Burde vi gjøre det samme her? Har revidert artikkelen i dag, men holdt meg til "dølehest" så langt. SPM. 2: Bildet av dølehesten må enten skiftes ut med et nytt eller et nytt I tillegg, for å vise den store endingen rasen har gjennomgått fra 1920 tilallet til i dag.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg