Newark

Artikkelstart

Newark er en by i delstaten New Jersey i USA med 282 803 innbyggere (U.S. Census, 2017) som sammen med New York, Northern New Jersey og Long Island utgjør Consolidated Metropolitan Statistical Area (Stor-New York) og danner USAs største byagglomerasjon (metropolitan area) med omkring 20,3 millioner innbyggere. Newark ligger på vestbredden av Passaic River og Newark Bay i det nordøstlige New Jersey og 13 kilometer vest for nedre Manhattan i New York. Newark er en av USAs eldste byer.

Faktaboks

Uttale
njˈu:ək

Navnet har usikker opprinnelse. Det kan komme av navnet på boligen til presten Abraham Pierson som kom fra Newark-on-Trent i England, eller være etter Ark of the New Covenant (Paktens nye ark).

Befolkning

52,4 prosent av befolkningen er afrikansk-amerikanere, 33,8 prosent er av latinamerikansk opprinnelse og 26,3 prosent er hvite (2010). Etter en befolkningstopp i Newark på 442 337 innbyggere i 1930, foregikk på 1960-tallet en utflytting av mange hvite innbyggere, til dels etter bygging av Interstate Highway-systemet, fra Newark til forstedene. Etter en nedgang i innbyggertallet har dette økt noe etter 2000.

Økonomi og kultur

Økonomisk virksomhet preges av at Newark er et senter for vei-, fly- og skipstransport av mennesker og produkter i tillegg til at byen er et stort handelssenter. Byen er en del av Port of New York and New Jersey, en av USAs største havner for containerskip.

Det produseres blant annet maskiner, kjemikalier, polymerer, elektronisk elektronisk utstyr, lærprodukter og øl. Industrisektoren er blitt redusert mens tjenestenæringene har økt og sysselsetter flest. Transportsektoren har mer enn 17 000 arbeidsplasser. Mer enn 100 000 personer pendler til og fra Newark hver arbeidsdag. Newark Liberty International Airport , en av verdens travleste lufthavner, har gjort Newark til en av USAs hovedbyer for ankomster til og avreiser.

Newark er USAs tredje største forsikringssenter etter New York og Hartford.

Newark har flere universiteter, blant annet Rutgers University-Newark og New Jersey Institute of Technology (grunnlagt 1881) samt en rekke høyskoler. Trinity Cathedral er fra 1743. Newark Museum og Jewish Museum of New Jersey er to av flere museer.

Det er en rekke parker i Newark, deriblant Military Park nær byens sentrum, Lincoln Park i Arts District som er en av tre parker fra kolonitiden samt Branch Brook som er berømt for japanske kirsebærtrær.

Det er flere festivaler, blant annet Cherry Blossom Festival (april), Newark Black Film Festival (om sommeren), Afro Beat Fest (juli) og James Moody Jazz Festival (november). New Jersey Performing Arts Center åpnet i 1997.

Historie

Newark ble grunnlagt av utflyttede puritanere fra New Haven Colony i Connecticut i 1666 og fikk bystatus i 1693. Under den amerikanske uavhengighetskrigen 1775-1783 inntraff flere raid av engelske tropper i Newark. Etter 1790 tiltok fabrikasjon av sko og garving av lær. Newark ble inkorporert som by i 1836 og hadde en sterk industriell vekst på 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet.

Åpningen av Morris Canal i 1832 og anleggene av en rekke jernbanelinjer gjorde Newark til en travel havneby. Newark International Airport (i dag Newark Liberty International Airport) åpnet i 1928. Andelen afrikansk-amerikanere økte fra 17 prosent i 1930 til mer enn 50 prosent i 1980-årene. Fra omkring 1950 hadde byen urban nedgang og hyppige raseuroligheter; disse kulminerte i Newark-opptøyene i juli 1967. Siden omkring 1990 er deler av Newark revitalisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg