Jersey City

Artikkelstart

Jersey City er en by nordøst i delstaten New Jersey i USA, med 270 753 innbyggere (U.S. Census, 2017). Den ligger på halvøya Bergen Neck ved Hudson River, tvers overfor Manhattan, som byen har forbindelse med ved tunneler og ferge. Byen utgjør deler av New Yorks havneområde.

Faktaboks

Uttale
dʒˈə:zi sˈiti

Jersey City er en viktig transportterminal, endepunkt for en rekke jernbanelinjer og distribusjons- og produksjonssenter for New York havn og New Jersey.

Næringsliv og kultur

Industrien er betydelig med blant annet olje- og sukker-raffinerier, stålverk, mekanisk og kjemisk industri og produksjon av blant annet elektriske produkter, kosmetikk og klær. Sanering av havneområdene Newport og Exchange Place har gjort disse delene av Jersey City, med tilnavnet «Wall Street West», til et av de største bank- og finanssentrer i USA.

Det er flere universiteter og høyskoler. Liberty State Park åpnet i 1976 og Jersey City Museum i 2001.

Historie

Området var bebodd av Lenape, en betegnelse på flere stammer av urfolk (senere kalt Delaware-folket) da Henry Hudson gikk i land i 1609. Nederlandske fangstfolk slo seg ned i Paulus Hook i 1618. Britene fikk kontroll over området i 1674. Under den amerikanske revolusjon i 1779 stormet Henry Lee byen og fordrev britene.

Jernbanelinjer ble fullført i 1830-årene og Morris-kanalen forlenget til New Jersey i 1836. Paulus Hook ble omdøpt til Jersey City i 1838. I 1870 ble Hudson City og Bergen City innlemmet i Jersey City.

Under Hudson River mellom Jersey City og nedre Manhattan finnes Hudson- og Manhattan-tunnelene for jernbaner. De åpnet i 1908. Holland-tunnelen for motorkjøretøyer under elven åpnet i 1927.

Før andre verdenskrig kom det mange tyske, irske og italienske immigranter. I tiden etter andre verdenskrig har mange hvite flyttet ut av Jersey City samtidig som blant annet puertoricanere har flyttet inn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg