Goodyear

Goodyear er blant annet kjent for sine reklameluftskip, The Goodyear blimps. Firmaet bygde sitt første luftskip i 1917, og i 1925 startet de å produsere luftskip av Zeppelin-type.

Artikkelstart

Goodyear er et amerikansk industrikonsern som er en av verdens tre største produsenter av bildekk (ved siden av Bridgestone og Michelin) med fabrikker over hele verden. Goodyear produserer også andre gummiprodukter, som transportbånd, slanger og drivremmer, samt industrikjemikalier. Firmaet har hovedkontor i Akron i Ohio.

Faktaboks

Uttale
gˈudjiə tˈaiə ənd rˈʌbə –
Etymologi
Navn etter Charles Goodyear
Også kjent som

The Goodyear Tire & Rubber Company

I 2020 hadde konsernet en omsetning på omtrent 12 milliarder amerianske dollar og rundt 62 000 ansatte.

Historikk

Goodyear ble grunnlagt i 1898 av Frank og Charles Seiberling.

Fra 1910 åpnet firmaet fabrikker i flere land, etablerte gummiplantasjer på Sumatra, og startet produksjon av blant annet transportbånd av gummi. I 1926 var Goodyear blitt verdens største dekkprodusent.

I 1912 begynte selskapet å bygge ballonger, i 1917 også luftskip, som de bygde over 300 av til 1980-årene. Særlig kjent er reklameluftskipene (The Goodyear blimps), og det opereres fremdeles tre slike luftskip i USA basert i Ohio, Florida og California.

I 1939 åpnet Goodyear sin svenske dekkfabrikk i Norrköping, som til 1980 leverte til det skandinaviske markedet. Goodyear drev i perioden 1952–1986 også et anlegg for anriking av uran i Ohio.

Gjennom en allianse med japanske Sumitomo Rubber Industries overtok Goodyear i 1999 produksjon og salg av dekkmerket Dunlop i Europa og Nord-Amerika. Sumitomo gjorde tilsvarende for Goodyear-dekk i Japan.

Navnet på konsernet er etter Charles Goodyear, oppfinneren av vulkaniseringsprosessen i 1839, men selskapet har for øvrig ingen tilknytning til ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg