Wangari Maathai

Faktaboks

Wangari Maathai

Wangari Muta Maathai

født:
1. april 1940, Nyeri, Kenya
død:
25. september 2011, Nairobi, Kenya
Fredsprisvinner og æresdoktor av NMBU, Wangari Maathai, besøkte NMBU i 2005
Wangari Maathai

Wangari Maathai

Av /NTB Scanpix ※.

Wangari Maathai var en kenyansk økolog, miljøaktivist og politiker. Hun grunnla organisasjonen Green Belt Movement i 1977, og ble tildelt Nobels fredspris i 2004 for sitt arbeid for bærekraftig utvikling, fred og demokrati.

Utdanning

Maathai var blant de første kvinnene i Øst-Afrika som avla en doktorgrad, i 1971. I 1976 ble hun leder av det veterinærmedisinske fakultet ved Universitetet i Nairobi.

Politiker

Maathai var politisk opposisjonell og ble fengslet flere ganger. I 1997 stilte hun som presidentkandidat mot den sittende presidenten Daniel arap Moi, som hadde hatt embedet siden 1978. Ved regimeskiftet i 2002 ble hun valgt inn i parlamentet, og fra 2003 til 2005 fungerte hun som visemiljøminister.

Green Belt Movement

Med solid kunnskap i biologi og veterinærmedisin grunnla hun i 1977 bevegelsen Green Belt Movement, en organisasjon med primært mål å stanse ørkenspredning og nedhogging av regnskog. Det viktigste virkemiddelet var planting av trær.

Etter hvert har Green Belt Movement, som drives særlig av kvinner, fått stor betydning for bevisstheten omkring bærekraftig utvikling i store deler av Afrika.

Priser

Maathai har mottatt flere priser, blant annet Goldmans miljøpris i 1994 og Sofie-prisen i 2004. I 2004 ble hun tildelt Nobels fredspris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg