Faktaboks

Wangari Maathai

Wangari Muta Maathai

Født
1. april 1940, Nyeri, Kenya
Død
25. september 2011, Nairobi, Kenya
Wangari Maathai
Fredsprisvinner og æresdoktor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NBMU) på Ås, Wangari Maathai på besøk i 2005
Wangari Maathai
Wangari Maathai

Wangari Maathai

Av /NTB Scanpix ※.

Wangari Maathai var en kenyansk økolog, miljøaktivist og politiker. Hun grunnla organisasjonen Green Belt Movement i 1977, og ble tildelt Nobels fredspris i 2004 for sitt arbeid for bærekraftig utvikling, fred og demokrati. Hennes aktivisme gjaldt fremfor alt miljøspørsmål og kvinners rettigheter.

Utdanning

Maathai var blant de første kvinnene i Øst-Afrika som avla en doktorgrad, i 1971. I 1976 ble hun leder av det veterinærmedisinske fakultet ved universitetet i Nairobi.

Politiker

Maathai var politisk opposisjonell under det autoritære regimet til president Daniel arap Moi. I Kenyas politiske kultur hvor etnisk tilhørighet er viktig, brukte Moi, som selv var kalenjin, hennes kikuyu-tilhørighet mot henne. Hun ble fengslet flere ganger. I 1997 stilte hun som presidentkandidat mot Moi som da hadde bekledd embetet siden 1978. Ved regimeskiftet i 2002 da Moi trakk seg tilbake, ble hun valgt inn i parlamentet med hele 84 prosent av stemmene i sin valgkrets. Fra 2003 til 2005 fungerte hun som visemiljøminister i Mwai Kibakis regjering.

Green Belt Movement

Med solid kunnskap innen biologi og veterinærmedisin grunnla hun i 1977 bevegelsen Green Belt Movement, en organisasjon med hovedmål å stanse ørkenspredning og nedhogging av regnskog. Det viktigste virkemiddelet var planting av trær. Hun ble både nasjonalt og internasjonalt mest kjent som frontfigur for en uortodoks protestaksjon mot at deler av Uhuru Park – en grønn lunge i sentrum av Nairobi – skulle gi rom for et byggekompleks.

Etter hvert har Green Belt Movement, som drives særlig av kvinner, fått stor betydning for bevisstheten omkring bærekraftig utvikling i store deler av Afrika. Maathai engasjerte seg også i andre organisasjoner i sivilsamfunnet som Røde Kors.

Priser

Maathai har mottatt en rekke priser for sitt virke. I 1984 ble hun tildelt The Right Livelihood Award, Goldman miljøpris i 1994 og Sofieprisen i 2004. Mest kjent er hun som mottaker av Nobels fredspris i 2004. Hun ble også tildelt Indira Gandhi Peace Prize i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg