Faktaboks

FNs bosettingsprogram

United Nations Human Settlement Programme

Tokyo

Tokyo: Det meste av befolkningen bor i store bysentre utenfor den indre bykjernen, som er dominert av tett forretningsbebyggelse. En ganske stor del av arbeidstakerne har mer enn tre timer daglig reisevei til arbeidet i det sentrale Tokyo. Den store person- og varetransporten medfører betydelig press på byens transportnett. Både undergrunnsbanenettet og veinettet er godt utbygd. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Old Delhi
Boliger i Old Delhi.

FNs bosettingsprogram er FNs organ for byutvikling og boligspørsmål.

Bosetningsprogrammet ble etablert i 1978, og organet har sitt hovedkontor i Kenyas hovedstad Nairobi.

Habitat var fra starten underlagt FNs utviklingsprogram UNDP. Den første Habitat-konferansen ble holdt i Vancouver i Canada i 1976, og det har blitt holdt flere siden. I forbindelse med FNs tusenårsmål ble Habitats status i FN-systemet styrket, og Habitat var fra 2002 et selvstendig program innen FN-systemet (UN-Habitat).

Rådet møtes annethvert år, og i mellomårene blir det arrangert World Urban Forum.

Programmet har mandat fra FNs generalforsamling, og har som hovedmål å fremme sosiale og miljømessige bærekraftige byer, der alle er sikret gode husvære. Verdens byer vokser, og over halvparten av verdens befolkning bor nå i by. Dette gjenspeiles i programmet, som stadig utvikles.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg