Gustavo Dudamel, venezuelansk dirigent, sjefdirigent for Los Angelesfilharmonien fra 2009 og for Simón Bolívar Symfoniorkester i Caracas fra 1999. 

Dudamel er født i provinshovedstaden Barquisimeto. Faren var trombonist og moren sangpedagog. Han lærte å spille fiolin fra 10-års alder, og begynte også tidlige å studere komposisjon.

Dudamels utdannelse og videre karriere er forbundet med den venezuelanske musikkutdanningen for barn og ungdom som kalles El Sistema («Nettverket»), som tilbyr gratis instrumenter og undervisning etter skoletid. Her kom Dudamel i kontakt med det klassiske repertoaret gjennom Simón Bolívar-orkesteret (Orquesta Sinfónica Simón Bolívar), som er det nasjonale ungdomsorkesteret i Venezuela. José Antonio Abreu, grunnlegger av El Sistema, ble en mentor.

Dudamel ble dirigent for Simón Bolívar-orkesteret i 1999, 18 år gammel. Med sitt høye nivå oppnådde de stor suksess på utenlandsturnéer. Dudamel ble lagt merke til med sin karismatiske og utadvendte stil. Han fortsatte sin utdannelse i mesterklasse med Charles Dutoit i Buenos Aires i 2002. I 2003 ble han assistent for Simon Rattle i Berlinfilharmonien, blant annet ved Festspillene i Salzburg. Claudio Abbado ble en viktig støttespiller.

Dudamel vant dirigentkonkurransen Bamberger Symphoniker Gustav-Mahler-Dirigentenwettbewerb i Bamberg i 2004. Han ledet forestillinger av Don GiovanniLa Scala-operaen i 2006. I 2007 dirigerte han Wienerfilharmonien ved Lucerne Festival.

Dudamel var en populær sjefdirigent for Göteborgs Symfoniker i 2007–2012. Han dirigerte Los Angelesfilharmonien første gang  i 2005, og i 2009 overtok han som sjefdirigent etter Esa-Pekka Salonen. Både i Göteborg og i Los Angeles har han engasjert seg i ungdomsarbeid med El Sistema som forbilde. 

Dudamel har ofte hatt søramerikanske komponister, som Alberto Ginastera, på programmet. I USA har han fremført verker av nyere amerikanske komponister som Leonard Bernstein, John Corigliano og John Adams. Av klassikerne er Gustav Mahler en av Dudamels favoritter. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.