El Sistema

Artikkelstart

El Sistema, venezuelansk organisasjon som består av et nettverk av ungdomsorkestre, tilbyr gratis musikkundervisning og instrumenter til barn og ungdom med særlig fokus på barn fra fattige familier.

Faktaboks

Også kjent som

Fundación Musical Simón Bolívar

Organisasjonen ble særlig kjent gjennom virksomheten til det nasjonale ungdomsorkesteret Orquesta Sinfónica Simón Bolívar og dets dirigent Gustavo Dudamel.

El Sistema består av større og mindre enheter i et stort antall byer og steder. Alle enhetene har ensembler, mens byene også har et større orkester. Undervisningen foregår etter skoletid. Elevene kan tas mer eller mindre rett inn fra gaten, og orkesterstemmene tilrettelegges slik at nye elever umiddelbart aktiviseres i samspill med de andre. De deltar også i korøvelser. Lærerne er ofte eldre Sistema-elever.

Navnet El Sistema («systemet», «nettverket») er en kortform av det opprinnelige offisielle navnet Fundación del estado para el sistema nacional de las orquestas juveniles et infantiles de Venezuela. I dag heter organisjonen offisielt Fundación Musical Simón Bolívar, etter frigjøringshelten Simón Bolívar.

Historikk

El Sistema ble etablert av økonomen og dirigenten José Antonio Abreu i 1975. Organisasjonen hadde et samfunnsmessig siktemål: Å redde barn fra fattigdom, uvitenhet, stoffmisbruk og kriminalitet ved å aktivisere dem i orkestre.

Prosjektet har siden fått støtte fra den venezuelanske stat, FN gjennom UNESCO og andre organisasjoner. Abreu har forblitt leder for organisasjonen. El Sistema og Abreu ble tildelt Polarprisen i Stockholm i 2009. Han besøkte Bergen og Oslo i 2011.

El Sistema-initiativer har kommet i mange land. Hammarkullen i Göteborg var først i Norden i 2010. I Norge ble et pilotprosjekt iverksatt i 2012 av Norsk kulturskoleråd region Buskerud, Telemark og Vestfold.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg