Musikk i Peru

Peruanske folkemusikere (1999).

Artikkelstart

Perus musikkliv er preget av klassesamfunnet som ble innført av de spanske koloniherrene, og urfolk, mestiser og den spanske overklassen har dyrket ulike stiler. Samtidig er det også påvirkninger på tvers av skillelinjene.

Folkemusikk

Basrelieffer av prosesjoner og seremonier vitner om at rituelle danser på høyt kunstnerisk nivå har spilt en viktig rolle i Perus eldgamle sivilisasjon. Arkeologiske funn dokumenterer også et rikt prekolumbisk musikkliv med konkyliehorn, fløyter, horn i forskjellige størrelser, panfløyter, bjeller og rasler av sølv, trommer og okariner. I den tradisjonelle quechuamusikken benyttes quenafløyter og sikus (panfløyte), sammen med harpe og sang. Musikkbue (chacofolkets cayuave og guaranífolkets guyrapa-í) benyttes også i urfolkenes musikk, som er sterkt preget av pentatonikk.

Mestisenes musikk er mer europeisk påvirket, med lokalt tilpassede utgaver av skalmeie, lutt og vihuela som stryke- og klimpreinstrument. Bruken av harpe og gitar har tilført musikken et harmonisk element og den diatoniske sjutoneskalaen. Til tross for sine europeiske røtter har også kreolmusikken et distinkt særpreg. For eksempel skiller peruansk vals seg fra både nabolandenes valser og europeiske valser, med innslag av quechua-melodikk og pentatonikk. Rester av afrikanske tradisjoner, blant annet instrumenter, finnes blant svarte bosatt ved kysten.

Kunstmusikk

Konsert med Sinfonía por el Perú, et peruansk symfoniorkester for unge musikere, i 2017.
.
Lisens: CC BY 2.0

Europeisk kunstmusikk ble innført under koloniseringen. Kirkemusikken var særlig rik ved de store katedralene. Omkring katedralen og visekongens hoff i Lima blomstret musikken mer enn noe annet sted i Sør-Amerika, med operaoppførelser allerede på 1600-tallet. Den spanske overklassen dominerte denne delen av musikklivet også etter uavhengigheten, og først mot slutten av 1800-tallet begynte komponister å hente inspirasjon fra peruansk folkekultur. Stiltrekk fra quechua-musikken gav kunstmusikken en nasjonal identitet, som kan spores hos komponister som Daniel Alomía Robles (1871–1942), Manuel Aguirre (1863–1951) og mange andre.

Etter 1920-årene har europeisk og internasjonal samtidsmusikk øvd sterkere innflytelse. Den ledende komponisten Enrique Iturriaga (1918–2019) begynte med å komponere i et nasjonalt tonespråk, men gikk gradvis over til tolvtonestil. Senere har tilkommet avantgardekomponistene Pozzi Escot, Edgar Valcárcel og José Malsio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg