Musikk i Etiopia

En konsert med det etiopiske bandet Fendika i Addis Abeba i 2017.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Det etniske og språklige mangfoldet i Etiopia gjenspeiles i musikklivet. Landet ligger på grensen til det islamsk dominerte afrikanske beltet. Den arabiske kulturinnflytelsen er dominerende, men sterke innslag av svart afrikansk musikk finnes i den vestlige delen av landet, med vokal flerstemmighet og jodlelignende teknikker, sammensatte rytmer, mbira (lamellofon), strykeharpe, horn og fløyteensembler. Blant de islamske folkene i øst brukes i hovedsak et arabisk dominert tonespråk. I de nordlige, sentrale og sørøstlige deler fremviser de ulike folkegruppene en del felles musikalske trekk, så som melodikk rik på forsiringer, forkjærlighet for strengeinstrumenter, heterofoni, fremheving av sangteksten og relativt lite kompliserte rytmer.

Amharafolkets dominerende posisjon, sosialt og kulturelt, preger også musikklivet. Innenfor den etiopisk-ortodokse liturgi med sine eldgamle tradisjoner, benyttes ornamentert énstemmig sang akkompagnert av trommer og andre rytmeinstrumenter, håndklapping, jubelrop og ringdans – i eller utenfor kirken. Den verdslige musikken er også hovedsakelig vokal, men ofte med instrumentalt akkompagnement. Både klimpre- og strykeinstrumenter av harpe-, lyre- og lutt-type finnes i mange forskjellige varianter. Foruten énstemmig sang finnes en rekke forskjellige former for flerstemmighet.

I den urbaniserte delen av musikklivet spiller massemedia en viktig rolle. Vestlig påvirkning merkes både innenfor den tradisjonelle musikken og den nye populærmusikken. Det største navnet innen det sistnevnte området ble kanskje sangeren Aster Aweke (1959–), som vakte atskillig oppsikt internasjonalt. Både tradisjonell etiopisk musikk og vestlig kunstmusikk danner grunnlag for utdanning av utøvere, blant annet ved den nasjonale musikkskolen. Ledende komponister er Ashenafi Kebede (1938–1998) og Nerses Nalbadian (1915–1977).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg