amharer

Møte i Amhara-regionen for å endre tradisjonen for barneekteskap.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Amharer, tidligere kalt abyssiniere, er en folkegruppe i Etiopia, i de sentrale delene av høylandet. De er etterkommere etter semittiske erobrere som kom fra Arabia før Kristi fødsel, og har helt frem til våre dager hatt en dominerende stilling i området. De teller over 17 millioner (Census 2007), men langt flere behersker og bruker amharisk, som er Etiopias offisielle språk.

Faktaboks

Uttale
amhˈarer

Amharene er et jordbruksfolk, med hovedvekt på korn (blant annet teff, mais og hvete), bønner og linser; også noe husdyrhold. Den koptiske religionen har bidratt sterkt til å knytte amharene sammen.

Samfunnet var tradisjonelt meget hierarkisk, med sterke personlige bånd mellom herre og klient i et stendersamfunn med bondestand, adel og presteskap. Systemet var imidlertid ikke helt rigid, det var mulig å gå fra en stand til en annen. Status var knyttet til landeiendom, og de største landeierne førte tradisjonene videre fra de tidligere føydale krigsherrene. Etter revolusjonen i 1975 ble jorden fratatt de tidligere eierne og fordelt blant leilendinger og andre jordløse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg