Limtrebru under bygging.

Lars Mæhlum. fri

Limtre, laminert trevirke i form av bjelker, buer osv.; fremstilt ved sammenliming av enkeltbord av 20–50 mm tykkelse der fiberretningen i alle elementer går tilnærmet samme vei. Enkeltbordene er ofte fingerskjøtt til meget store sammenhengende lengder. Laminering gir stor styrke og formstabilitet og muliggjør konstruksjonselementer i nær sagt ubegrensede former og dimensjoner. Dette gir nye muligheter for utforming av bærekonstruksjoner av tre, og limtre brukes ofte som synlige konstruksjoner.

Eksempler på utnytting av limtrekonstruksjoner i store bygg finner vi bl.a. i flere av byggene til vinter-OL på Lillehammer og i den nye hovedflyplassen på Gardermoen. I Hamar Olympiahall(Vikingskipet) er det frie spenn opp mot 100 m, og i ekspedisjonshallen på den nye hovedflyplass på Gardermoen bæres taket av ni par S-formede fagverkskonstruksjoner, hver på 136 m lengde og 4,2 m høyde. I hver enhet inngår limtrebjelker på 580 · 867 mm tverrsnitt og det er to frie spenn på 54 m. Det er også bygd veibroer der limtre inngår som bærende elementer (bl.a. Evenstad bru).

Limtre til utendørs bruk limes med fenol-resorcinollim, som er vannfast (men noe rødfarget), mens det til innendørs bruk, til dels også ute under tak, mest benyttes melamin-urea lim.

Lamineringsteknikken ble utviklet allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Mot slutten av 1950-årene kom produksjonen av limtre i gang for alvor i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.