Faktaboks

Moelven
Tidligere: Moelven Brug
Offisielt navn
Moelven Industrier ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Moelv
Stiftet
14.08.1899
Daglig leder
Morten Kristiansen
Styreleder
Finn Ivar Marum

Moelven Industrier ASA er et norsk industrikonsern grunnlagt i 1899, med hovedaktivitetsområder innenfor treindustri (blant annet limtreproduksjon) og bygg (modulbygg og innredning).

Treindustrivirksomheten omfatter sagbruk og videreforedlingsbedrifter i Norge og Sverige. Konsernet hadde en omsetning på over 10 milliarder med 3500 ansatte i 2017.

Fra 2020 har Glommen Mjøsen Skog aksjemajoriteten; øvrige eiere er hovedsakelig regionale skogeierforeninger på Østlandet (Glomma, Mjøsa, Agder-Telemark, Haldenvassdraget). Hovedkontoret ligger i Moelv i Ringsaker.

Historikk

Moelven Brug ble opprettet i 1899 ved overtakelse av en hjul- og vognfabrikk. Bedriften produserte til 1950 for det meste transportutstyr og redskaper for landbruket, samt møbler; senere har den gjennomgått en sterk utvikling. Med utgangspunkt i de kjente, flyttbare Moelven-brakkene innledet Moelven i 1950-årene ferdighusproduksjon på grunnlag av et modulsystem. Bedriftens første limtrefabrikk ble etablert i 1958.

I 1980-årene utvidet Moelven Brug virksomheten sterkt innen treindustrien, blant annet ved overtakelse av flere svenske sagbruk, og ble i 1987 organisert som et konsern med navneskifte til Moelven Industrier. Innredningsprodusenten Norema inngikk i årene 1989–1993 i konsernet. Moelven overtok trelastvirksomheten til Mathiesen Eidsvold Værk i 1994-1995 og til Norske Skog i 1999, den siste med sagbruk i blant annet Våler, Løten, Sokna i Ringerike og Namsos (Van Severen). I 2000 ble bedriften Berger Langmoen i Brumunddal innlemmet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Moelven
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
16.100 Saging, høvling og impregnering av tre

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg