Mau Mau-opprøret

Personer mistenkt for å tilhøre opprørerne (sittende) holdes fanget av representanter for kolonimakten og det lokale politiet. Foto fra 1953.
Av /NTB Scanpix.
Britiske soldater krysser en elv under Mau Mau-opprøret.
Av .

Artikkelstart

Mau Mau-opprøret er navnet på et kikuyu-opprør i Kenya i 1952–1956. Mau Mau er en nedsettende betegnelse med uklar opprinnelse som ble brukt av kolonimakten i Kenya. Det kenyanske navnet med positivt fortegn var African Land and Freedom Army.

Kenyas hvite kolonibefolkning fremstilte opprøret som en barbarisk stammebevegelse med groteske edsseremonier. Mau Mau-opprøret ble av kolonimakten betraktet som et uttrykk for manglende tilpasningsevne til moderniseringens krav. Mer saklige og nyanserte fremstillinger er senere kommet frem gjennom historeforskning.

Opprøret var både et bondeopprør, en borgerkrig og en frigjøringskamp. På grunn av den europeiske bosettingen i kikuyuenes landområder rådet det en desperat jordmangel blant den opprinnelige lokalbefolkningen. En stor del av kikuyu-folket hadde lite eller ingen jord, og var henvist til å leve av usikkert, tilfeldig og dårlig lønnet arbeid og/eller som husmenn (squatters) på europeernes farmer. Angrepene fra Mau Mau og dens geriljahær var rettet mot kolonimyndighetene og andre kikuyuer, særlig jordeiere, som var lojale mot kolonimyndighetene. Opprøret kan karakteriseres som den mest militante fasen i den anti-koloniale nasjonalismen. Voldshandlingene var uttrykk for motstand mot undertrykking og frarøvelse av jord, og kolonimaktens uvilje mot økonomiske og politiske reformer, særlig i kikuyuenes kjerneområder. Opprøret ble møtt med militærmakt og omfattende internering av folk som var mistenkt for å samarbeide med opprørerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg