Kikuyu er en bantutalende folkegruppe i Kenya som teller i overkant av 6 millioner mennesker (2005) og er landets største og politisk mest fremtredende. De egentlige kikuyu bor i distriktene Kiambu, Muranga og Nyeri; nært beslektede grupper holder til i distriktene Embu og Meru.

Kikuyu hadde tradisjonelt ingen sentralisert politisk organisasjon. De var åkerbrukere og holdt store flokker av kveg og småfe. Ved koloniseringen av landet mistet de store områder, og jordknappheten har siden vært folkets største problem.

I kolonitiden levde 150 000–200 000 kikuyuer på de hvites farmer som oppsittere (squatters) mot å arbeide for jordeierne. Frem til 1950-årene økte antall oppsittere sterkt, og mange ble tvangsflyttet uten at de fikk sikre jordrettigheter andre steder. Tusener hadde også forlatt kikuyu-området for å ta lønnet arbeid i Nairobi og andre byer. Misnøyen på grunn av jordknapphet skapte grobunn for flere politiske bevegelser fra 1920-årene og utover, og gav hovedstøtet til Mau Mau-opprøret 1952–57. Opprøret var dels et indre oppgjør mellom jordløse kikuyuer og den mer velstående delen av folket, som var knyttet til kolonimakten.

De sosiale ulikhetene innenfor kikuyusamfunnet er blitt enda større etter selvstendigheten, ikke minst fordi mange av Kenyas ledende politikere, jordeiere og forretningsfolk er kikuyuer, med landets første president Jomo Kenyatta som den mest kjente. Til tross for at en del kikuyuer har fått adgang til nye landområder, er det fortsatt uro over jordspørsmålet. Dette, sammen med andre konflikter omkring politisk og økonomisk innflytelse, har bidratt til å skjerpe motsetningene mellom kikuyu og andre etniske grupper i Kenya.

Fra menneskerettighetsorganisasjonen African Watch har det vært hevdet at Daniel arap Moi, som selv tilhører kalenjinfolket, i sin tid som president (1978–2002) drev en splitt og hersk-politikk overfor kikuyu, luo og luhya. Fra 1991 til 1993 kan så mange som 1300 mennesker ha blitt drept og ca. 300 000 ha blitt fordrevet fra sine hjemtrakter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.