Jomo Kenyatta

Faktaboks

Jomo Kenyatta

Kamau Ngengi

Født
1891, Ichaweri, Britisk Øst-Afrika (nå i Kenya)
Død
22. august 1978, Mombasa, Kenya
omtrentlig fødselsår

Jomo Kenyatta var landets førende nasjonalistleder og første president. I kolonitiden så europeerne på ham som en radikal politiker, men hans sterke presidentstyre ble en garanti for et nært forhold til de vestlige stormaktene. Bildet viser Kenyatta sammen med dansere fra kikuyu-folket på Kenyatta-dagen 1974.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Jomo Kenyatta var en kenyansk politiker. Han var Kenyas første president fra 1964 til sin død i 1978.

Kenyatta var utdannet ved en misjonsskole, og aktiv i politisk virksomhet i Kenya allerede i 1920-årene. Han var en ledende nasjonalistleder både i kenyansk og afrikansk sammenheng. Ved London School of Economics studerte han hos den kjente antropologen Bronislaw Malinowski, og skrev blant annet en monografi om kikuyufolket, Facing Mount Kenya (1938). Han deltok også på den panafrikanske kongressen i Manchester i 1946, etter å ha tilbrakt flere år i Storbritannia, hvor han arbeidet for Kenya og andre afrikanske koloniers frihet.

I 1947 stiftet Kenyatta nasjonalistbevegelsen Kenya African Union (KAU). Han ble internert av den britiske kolonimakten i 1952, anklaget for å ha vært delaktig i geriljaoppstanden Mau Mau-opprøret. I 1960 ble han leder for partiet Kenyan African National Union (KANU) og løslatt i 1961.

Kenyatta ble statsminister da Kenya fikk indre selvstyre i 1963, og han ble Kenyas første president i 1964, en stilling han hadde til sin død i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg