John Smith (engelsk oppdagelsesreisende)

Faktaboks

John Smith
Uttale
smiþ
Født
1579, Willoughby, England
Død
21. juni 1631, London, England
John Smith, illustrasjon fra 1624.
Av / Houghton Library.

Artikkelstart

John Smith var en engelsk eventyrer og kolonigrunnlegger. Han var en av lederne for utvandrerflokken som i 1607 grunnla den første permanente engelske kolonien i Nord-Amerika, Jamestown i Virginia i dagens USA.

Tidlige år

Smith var født i Willoughby i Lincolnshire og sønn av en selveiende bonde (yeoman). Han fikk grunnleggende skolegang og gikk i lære hos en handelsmann før han vervet seg til marinen. Fram til 1605 var Smith vekselsvis handelsmann og leiesoldat, men ble tatt til fange og gjort til tyrkisk slave. Han klarte imidlertid å rømme og kom seg omsider tilbake til England.

Kolonigrunnlegger

John Smith var med på å grunnlegge den engelske kolonien Jamestown i dagens USA. Tegning av Jamestown slik byen så ut rundt 1614.

Smith ble med på den første ekspedisjonen til Virginia i 1607. Han etablerte relasjoner med den lokale urbefolkningen og skal ha fått et godt forhold til høvdingen Wahunsenacawh av Powhatan-stammen og hans datter Amonute (også kjent som Pocahontas). Blant historikere hersker det imidlertid en viss usikkerhet om de nøyaktige omstendighetene rundt dette forholdet.

I 1608 ble Smith i praksis leder for Jamestown-bosetningen. Han klarte ved hjelp av disiplinert organisering og samarbeid med urbefolkningen å redde den dårlig planlagte kolonien fra sult og undergang. Relasjonene mellom Jamestown og urfolkene var imidlertid skjør og ble opprettholdt av Smith blant annet ved hjelp av vold og trusler. I 1609 ble han imidlertid skadet i en eksplosjonsulykke og dro tilbake til England.

Forfatter og oppdagelsesreisende

I de neste årene av sitt liv deltok Smith på flere ekspedisjoner. I 1614 foretok han en oppdagelsesferd i regi av Plymouthkompaniet langs kysten nord for Cape Cod og kalte landet New England. I 1615 ble han tatt til fange av franske kapere, men klarte igjen å rømme fra fangenskap og kom tilbake til England. Lite er kjent om Smiths liv etter 1616. I årene fram til sin død publiserte han imidlertid en rekke kart og beretninger fra sine eventyr, samt programmer for videre kolonisering og en håndbok for sjømenn. Til tross for lån fra andre forfattere og en tendens til skryt, betraktes Smiths beretninger som en verdifull kilde til de nordamerikanske urfolkenes kultur og samfunnsliv.

John Smith døde ugift i 1631 og ble begravet i London.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

politiker virker ikke helt adekvat, særlig ettersom det finnes en annen John Smith som er politiker. Engelsk kolonisator eller oppdagelsesreisende synes mer treffende.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg