Annapolis

Gater i bykjernen i Annapolis.

I Annapolis ligger sjøkrigsskolen United States Naval Academy, etablert i 1845.

Nyutdannede marineoffiserer feirer at de er ferdig på sjøkrigsskolen United States Naval Academy.

Artikkelstart

Annapolis er en by i Maryland i USA. Den er sjuende største by og hovedstad i delstaten. Byen har 39 174 innbyggere (U. S. Census, 2018) og utgjør en del av den større byregionen Baltimore-Washington (metropolitan area) med rundt 9,33 millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
ənˈæpəlis
Innbyggertall
39 321

Byen ligger omkring 50 kilometer vest for Washington D.C. og 40 kilometer sør for Baltimore, ved utløpet av elven Severn på vestsiden av Chesapeake Bay. Annapolis er den delstatshovedstaden i USA som ligger nærmest den nasjonale hovedstaden. Byen ligger på den atlantiske kystssletta. Terrenget er relativt flatt med 15 meter som største høyde over havet. Det historiske distriktet preges av bygninger og brosteinslagte gater, og det er mer enn 60 bygninger fra kolonitiden. Byen har rike maritime tradisjoner sentrert omkring U.S. Naval Marine Academy som ligger tilgrensende utenfor byen, og havnen.

Navnet er en hyllest til Anna, dronning av England, Skottland og Irland 1702–1707, og av Storbritannia 1707–1714. Andre del av navnet kommer av gresk: 'polis', 'bystat'.

Befolkning

Siden 2015 har innbyggertallet gått svakt tilbake. 62,21 prosent av innbyggerne er hvite. Afrikansk-amerikanere utgjør 21,95 prosent, andre raser 11,43 prosent, asiater 2,18 prosent og etterkommere av nordamerikanske urfolk 0,16 prosent av befolkningen (U S. Census, 2018).

Økonomi og kultur

De fleste er sysselsatt i delstats, fylkes- og bystyre. U.S. Naval Academy er nest største arbeidsgiver. Mange arbeider også innen undervisning og helsevesen samt hotell- og restaurantnæringene. I havneområdet, der det skipes ut jordbruks- og sjømatprodukter, er det en rekke verft.

Maryland State House bygd 1772–1797 er den eldste capitol-bygningen i kontinuerlig bruk i USA. Bannecker-Douglas Museum (åpnet 1984) viser historien til afrikansk-amerikanere i Maryland. U.S. Naval Academy Museum (grunnlagt 1845) ligger i Preble Hall og viser gjenstander fra amerikansk marinehistorie, deriblant mange skipsmodeller. Kunta Kinte-Alex Haley-minnesmerket er i en park i Annapolis City Dock. The Hammond-Harwood House fra 1774, som er et av de fineste britiske kolonihjem i USA , er et museum med gamle møbler og malerier. Det er flere teatre i byens historiske distrikt. Nær Naval Academy Bridge er et minnesmerke om andre verdenskrig som ble reist i 1998. Det består blant annet av 48 granittsøyler for hver av de 48 statene under krigen, og omgir et amfiteater med navnene til 6454 menn som ga sine liv i krigen.

Maryland Hall for the Creative Arts huser blant annet ballett, symfoniorkester og opera, og har et stort auditorium og oppsøkes av mange studenter.

Byen har en rekke årlige festivaler. Før uteksamineringen av midshipmen fra U.S. Naval Academy i juni er det en rekke konserter, parader og andre begivenheter. Andre arrangementer er blant annet Annapolis Film Festival (mars). First Sunday Arts Festival (første søndag i hver måned fra mai til november), Chesapeake Bay Blues Festival (mai), The Annapolis Irish Festival (juni), Annapolis Crab Fest (august), Alex Haley-Kunta Kinte Festival (september) og Das Best Oktober Fest (september). Annapolis er ofte endepunkt for det årlige transkontinentale sykkelløpet Race Across America.

Annapolis har flere parker, blant annet Quiet Waters Park og William Paca Garden.

Historie

Nybyggersamfunnet Providence ble grunnlagt av puritanere i eksil fra Virginia under ledelse av William Stone, på Severn-elvas nordbredd i 1649. Nybyggerne flyttet senere til en bedre beskyttet havn på elvas sørbredd. Denne bebyggelsen hadde flere navn, blant annet Town of Proctor's, Town at the Severn og Anne Arundel's Towne (kortform: Arundel Town). St. Anne's Episcopal Church ble grunnlagt i 1692. St. John's College ble grunnlagt i 1696 som King William's School og er det tredje eldste college i USA.

Bebyggelsen i Annapolis var lenge en landsby. Den begynte etter hvert å bli større, og fikk bystatus og navnet Annapolis i 1708. Under den amerikanske uavhengighetskrigen 1775–1783 var Annapolis politisk og administrativ hovedstad i Maryland, og en viktig havn og et hovedsenter for slavehandelen over Atlanterhavet. Avisen 'Maryland Gazette' ble grunnlagt i Annapolis i 1745. Byen opplevde en nedgang etter at Baltimore overtok som et kommersielt sentrum med en dypere havn i 1780. Annapolis forble et senter for østerspakking og båtbygging. Under den amerikanske uavhengighetskrigen hadde hadde Annapolis sitt eget 'tea party' som i Boston, da eieren av fartøyet 'Peggy Stewart' ble tvunget til å brenne lasten av beskattet te. Fra 26. november 1783 til 3. juni 1784 var Annapolis USAs hovedstad siden Kongressen hadde tilhold der. Annapolis Convention, en forløper for den amerikanske grunnlovsforsamling, ble holdt i Annapolis i 1786.

I 1845 ble U.S. Naval Academy bygd på stedet hvor Fort Severn hadde stått. Annapolis ble ikke fysisk berørt av den amerikanske borgerkrigen, men mange sårede ble innlagt på sykehus i byen. Under andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen ble det bygd mange marinefartøyer i Annapolis.

I 1984 ble Annapolis' historiske distrikt inkludert i National Register of Historic Places. Den største stormfloden i byen noensinne (Hurricane Isabel med en høyde på 2,31 meter) oversvømte i september 2003 deler av sentrum og skadet mange hus også i byens utkanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg