Faktaboks

Laurent Delvaux
Uttale

[delvå]

Født
17. januar 1696, Ghent, Belgia
Død
24. februar 1778, Nivelles, Belgia
Laurent Delvaux: Biblis og Caunus. 1733. Bode Museum, Berlin
.

Laurent Delvaux var en flamsk billedhugger med en karakteristisk stil i overgangen mellom barokk og nyklassisisme. Han utførte verk i forskjellige materialer, marmor, eik og terrakotta.

Delvaux var først elev av skulptøren Jan-Baptist van Helderberghe (1651–1734) i fødebyen Ghent. Som 18-åring dro han til Brüssel og trente under skulptøren Pierre-Denis Plumier (1688–1721). Delvaux dro til London i 1717 der han samarbeidet med sin landsmann, skulptøren Peter Scheemakers. De to reiste til Italia i 1728 og Delvaux var i Roma til 1733. Da flyttet han tilbake til hjemlandet, Østerrikske Nederland. Mange av verkene til Delvaux viser tydelig inspirasjon fra antikk skulptur.

Opphold i London

Laurent Delvaux: Paulus' omvendelse. 1736. Klosterkirken St. Gertrude. Nivelles
.
Lisens: CC BY SA 4.0

I Westminster Abbey står to marmormonumenter laget av Delvaux og Scheemakers. Gravmonumentet til John Sheffield, hertugen av Buckingham, fra 1721–1722, var et samarbeid også med Plumier, den tidligere læreren til Delvaux. Plumier tegnet utformingen av verket og Delvaux og Scheemakers sto for selve skulptureringen. Det andre monumentet, et minnesmerke for Dr. Hugh Chamberlen, ble reist i 1731.

1723–1726 drev Delvaux og Scheemakers et verksted i Millbank, Westminster. Verkstedet utførte en rekke oppdrag, blant annet utsmykning av hager med skulpturer og ornamenter inspirert av antikken.

Opphold i Roma

I Roma studerte Delvaux verkene til sine landsmenn, skulptørene Giambologna og Francois Duquesnoy. Han var svært opptatt av antikke skulpturer og kopierte mange av de nyoppdagete verkene. Under oppholdet i Roma laget han flere verk for John Russell, 4. hertug av Bedford.

Det mest kjente er skulpturen av de mytologiske tvillingene Biblis og Caunus. Ifølge Ovids Metamorfoser ble Biblis forelsket i sin tvillingbror Caunus. Han prøvde å flykte, men Biblis tok han igjen og skulpturen viser øyeblikket da Caunus skyver søsterens hode bort for å unngå omfavnelsen hennes. Det var et verk av Pierre Le Gros den yngre som inspirerte Delvaux. Le Gros hadde restaurert en antikk statue av Amor og Psyke. Ved å erstatte de manglende delene med nye hoder, hender og legger, forvandlet han den vakre kjærlighetshistorien om Amor og Psyke til en fortelling om forsmådd kjærlighet.

På et senere tidspunkt, i Nivelles, laget Delvaux en litt mindre marmorutgave av Biblis og Caunus. Den er nå på Bode Museum, Berlin.

Tilbake i hjemlandet, Østerrikske Nederland

Laurent Delvaux: Prekestolen i St. Bavokatedralen (Sint Baafskathedraal) i Ghent. 1741-1745.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Delvaux dro tilbake til hjemlandet i 1733, bosatte seg i Nivelles i 1734 og ble utnevnt til hoffskulptør ved hoffet til Karl 6. Han utførte også mange religiøse verk. For Klosterkirken St. Gertrude i Nivelles laget han i 1736 en dramatisk eikeskulptur av Paulus’ omvendelse. I samme kirke skulpturerte han prekestolen og eikestatuer av apostlene Peter, Andreas, Jakob og Paulus.

Delvaux utførte i 1741–1745 en prekestol til St. Bavokatedralen (Sint Baafskathedraal) i Ghent, etter tegning av Hendrik Frans Verbrugghen. Figurenes livlige bevegelser viser her tydelig inspirasjon fra Berninis levende stil. Delvaux laget i 1746 et gravmonument i marmor for familien Van der Noot for Karmelitterkirken i Brüssel. Monumentet er nå i Rijksmuseum, Amsterdam.

Da den kunnskapsrike og kunstinteresserte prins Karl av Lothringen ble generalguvernør i Østerrikske Nederland i 1744, bestilte han mange verk fra Delvaux til utsmykning av sine residenser.

Delvaux fikk i oppdrag å dekorere fasaden og trappene til palasset i Brüssel med allegoriske relieffer og diverse statuer. I 1768 laget han en over legemsstor marmorstatue av Herkules til hovedtrappen i palasset. Den muskuløse helten står i klassisk kontrapost og støtter seg til klubben. Utformingen har klare trekk fra antikke forbilder. Delvaux laget tre terrakottamodeller av Herkules. Den som ligner mest på marmorstatuen er på Musées Royaux des Beaux-Arts, Brüssel.

Delvaux arbeidet også for hoffet i Portugal og flere store klostre.

Muséer i London, Berlin, Brüssel og Ghent har verk, både terrakotta og marmor, av Delvaux.

Laurent var far til maleren Ferdinand-Marie Delvaux.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg