palass

Skjema av typisk romersk 1500- og 1600-talls palazzo, av enkel type. Nederst en butikketasje med pergula, over denne hovedetasjen (piano nobile), så soveromsetasjen, øverst rom for tjenerskapet.
Palass
Av .

Palass er en betegnelse på et fyrstelig eller adelig slott eller en praktbygning. Ordet har sin opprinnelse i den romerske arkitekturs keiserpalas­ser på Palatin-høyden i Roma. Det første ble tegnet av Rabirius i cira 87–96 evt.

Faktaboks

Uttale
palˈass
Etymologi
av middelnedertysk, fra latin Palatium, Palatinhøyden, den av Romas sju høyder hvor Augustus, og senere andre keisere, hadde sin bolig
italiensk: palazzo

Karl den store brukte betegnelsen om sin residens i Aachen, noe som skulle symbolisere at antikkens romerske imperium var gjenopprettet. Senere er betegnelsen brukt i flere språk om en fyrstelig eller adelig residens, særlig i Italia, men også om andre monumentale byggverk.

I Nor­­ge brukes begrepet helst om frittlig­gen­de praktbyggverk. I Italia brukes ordet også om re­presentative byhus, ofte for adels­fa­mi­lier, som del av et bykvartal. Betegnelsen palé (fransk: palais) brukes gjerne om mindre, palassaktige bygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • William S. MacDonald: The Architecture of the Roman Empire, New Haven og London 1965 ss. 20–74;
  • Ch. L. Frommel: Der Römische Pa­lastbau der Hochrenaissance, «Römische For­sch­ungen der Bibliotheca Herziana», XXI, Tü­bingen 1973.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg