Fra det gamle havneområdet Graslei. Her ligger en rekke gildehus. Den eldste bygningen er et kornlager, Koornstapelhuis, fra ca. 1200

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Gent, by i Belgia, hovedstad i Oost-Vlaanderen, ved sammenløpet av Schelde og Leie; 259 100 innbyggere (2017), med forsteder ca. 550 000 innbyggere. Gent er en viktig havneby, knyttet til Schelde-munningen ved Terneuzen-kanalen, som er farbar for havgående skip. En annen kanal fører over Brugge til Oostende. Internasjonal lufthavn (St. Denis–Westrem).

Byen er sentrum for landets tekstilindustri, først og fremst i bomull, men også i lin, kunstsilke og jute. Tungindustrien er bygd ut langs Terneuzen-kanalen, nord for byen. Her finnes jern- og stålindustri, petroleumsraffinerier, kjemisk og optisk industri, maskinindustri, møller, bryggerier og garverier. I omegnen drives en omfattende blomsterdyrking, og hvert femte år arrangeres en stor internasjonal blomsterfestival, «Les Floralies». Gent er også et kulturelt sentrum med universitet, grunnlagt 1817, nederlandsk-språklig fra 1930. Videre finnes kunst- og kunstindustrimuseum og arkeologisk museum, to akademier, flere teatre. Betydelig handel og turisme.

Byen er gjennomskåret av kanaler, og er med sine trange gater og mange gamle bygninger en vakker by. I den gotiske Sint Baafs-katedralen (St. Bavon) fullført på 1500-tallet, finnes brødrene van Eycks berømte Gent-alter. Andre prektige byggverk er den gotiske Nikolaus-kirken (innvendig ombygd i barokk) med romansk portal, og det romanske Stapelhuis, begge fra 1200-tallet, Belfort-tårnet (1300-tallet), Mikaelskirken (1400-tallet) og det storslåtte rådhuset (1400–1600-tallet), Schipperhuis og gildehusene ved havnen. Der er også to beginerhus og rester av flere klostre, bl.a. Sint Baaf (St. Bavon) fra 600-tallet. Midt i byen ligger slottet Gravensteen (1180), hvor grevene av Flandern residerte.

Gent vokste opp omkring to klostre, anlagt på 600-tallet, og greveborgen. Den var fra 1200-tallet en viktig veverby og hevdet en betydelig grad av selvstendighet, f.eks. under far og sønn Artevelde (1300-tallet). Gent var på denne tiden Europas nest største by nord for Alpene (etter Paris), men alt nå var vevingen i tilbakegang under presset fra engelsk konkurranse, og senere ble linindustrien viktigere. Gent er keiser Karl 5s fødeby og hjemby. Ved en overenskomst i 1576, den såkalte Gent-pasifikasjonen, sluttet de nordlige og sørlige nederlandske provinser seg sammen mot de spanske undertrykkere, men Gent ble 1584 erobret av spanierne. Da Nederland 1648 stengte Schelde, gikk byen ytterligere tilbake i betydning. Etter 1750 viste Gent igjen tegn til fremgang. Linindustrien vokste, og de første bomullsspinnerier og -veverier oppstod. Etter anlegget av Terneuzen-kanalen 1825–27 ble Gent sjøhavn og fikk utover i århundret en rask befolkningsvekst, som henger sammen med utviklingen av jern- og metallindustrien. Gent har vært et hovedsete for den belgiske arbeiderbevegelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.