Fra det gamle havneområdet Graslei. Her ligger en rekke gildehus. Den eldste bygningen er et kornlager, Koornstapelhuis, fra ca. 1200

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Gent er en by i Belgia og hovedstad i Oost-Vlaanderen, ved sammenløpet av Schelde og Leie. Byen har 259 100 innbyggere i 2017, men med forsteder omlag 550 000 innbyggere. Gent er en viktig havneby, knyttet til Schelde-munningen ved Terneuzen-kanalen, som er farbar for havgående skip. En annen kanal fører over Brugge til Oostende. Gent har ingen egen flyplass, men kan enkelt nås fra flyplassene i Brussel eller Charleroi.

Byen er sentrum for landets tekstilindustri, først og fremst i bomull, men også i lin, kunstsilke og jute. Tungindustrien er bygd ut nord for byen langs Terneuzen-kanalen. Her finnes jern- og stålindustri, petroleumsraffinerier, kjemisk og optisk industri, maskinindustri, møller, bryggerier og garverier. I omegnen drives en omfattende blomsterdyrkin, og hvert femte år arrangeres den store internasjonale blomsterfestivalen «Les Floralies.»

Gent er et kultursentrum med universitet, grunnlagt 1817 og nederlandsk-språklig fra 1930. Videre finnes kunst- og kunstindustrimuseum og arkeologisk museum, to akademier og flere teatre.

Byen er gjennomskåret av kanaler og er med sine trange gater og mange gamle bygninger en vakker by. I den gotiske Sint Baafs-katedralen (St. Bavon) som ble fullført på 1500-tallet finnes brødrene van Eycks berømte Gent-alter. Andre prektige byggverk er den gotiske Nikolaus-kirken (innvendig ombygd i barokk) med romansk portal, og det romanske Stapelhuis, begge fra 1200-tallet, Belfort-tårnet fra 1300-tallet, Mikaelskirken fra 1400-tallet og det storslåtte rådhuset fra 1400–1600-tallet, Schipperhuis og gildehusene ved havnen. Der finnes også to beginerhus og rester av flere klostre. Midt i byen ligger slottet Gravensteen fra 1180, hvor grevene av Flandern residerte.

Gent vokste opp omkring to klostre som ble anlagt på 600-tallet, og greveborgen. Den var fra 1200-tallet en viktig veverby og hevdet en betydelig grad av selvstendighet, for eksempel under far og sønn Artevelde på 1300-tallet. Gent var på denne tiden Europas nest største by nord for Alpene etter Paris, men alt nå var vevingen i tilbakegang under presset fra engelsk konkurranse, og senere ble linindustrien viktigere. Gent er keiser Karl 5s fødeby og hjemby. Ved en overenskomst i 1576, den såkalte Gent-pasifikasjonen, sluttet de nordlige og sørlige nederlandske provinser seg sammen mot de spanske undertrykkere, men Gent ble 1584 erobret av spanierne. Da Nederland 1648 stengte Schelde, gikk byen ytterligere tilbake i betydning. Etter 1750 viste Gent igjen tegn til fremgang. Linindustrien vokste, og de første bomullsspinnerier og -veverier oppstod. Etter anlegget av Terneuzen-kanalen 1825–27 ble Gent sjøhavn og fikk utover i århundret en rask befolkningsvekst, som henger sammen med utviklingen av jern- og metallindustrien. Gent har vært et hovedsete for den belgiske arbeiderbevegelsen.

Gents nettsted

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.