Faktaboks

Peter Scheemakers
Født
10. august 1691, Antwerpen
Død
12. september 1781, Antwerpen
Peter Scheemaker og William Kent: Gravmonumentet til William Shakespeare, 1740. Poet's corner, Westminster Abbey.
.
Lisens: CC BY 2.0

Peter Scheemakers var en flamsk billedhugger fra Antwerpen. Han hadde sitt hovedvirke i England og var på 1700-tallet ansett som en av landets fremste skulptører. Scheemakers utførte arbeidene sine i en litt streng klassisk stil. Han fikk stor betydning for utviklingen av moderne skulptur i England.

Scheemakers gikk først i lære hos sin far, billedhuggeren Peter Scheemakers den eldre. Han flyttet til London i 1721 og samarbeidet med sin landsmann, skulptøren Laurent Delvaux. Fra 1723 til 1726 drev de to et verksted i Millbank i Westminster. De reiste til Italia i 1728, og Scheemakers ble der i to år og studerte både antikke verk og samtidens kunst. Han dro tilbake til London i 1730. Der hadde han et stort verksted inntil han trakk seg tilbake i 1771 og returnerte til fødebyen Antwerpen.

Scheemakers var en svært produktiv kunstner og laget mange gravmonumenter og hageskulpturer, fra små, enkle verk, til store komposisjoner med flere figurer. Han laget også en rekke portrettbyster. Femten av hans verk er i Westminster Abbey.

Han hadde flere elever, blant andre den britiske skulptøren Joseph Nollekens. Sønnen hans, Thomas Scheemakers, var også skulptør.

Verk i Westminster Abbey

Peter Scheemakers: Monumentet for Den første hertugen fra Ancaster, 1728. Edenham kirke, Lincolnshire

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Blant hans femten verk i Westminster Abbey laget Scheemakers to marmormonumenter i samarbeid med Delvaux. De sto for skulptureringen av gravmonumentet til John Sheffield, hertugen av Buckingham, fra 1721-1722. En annen flamsk skulptør, Pierre-Denis Plumier, tegnet selve utformingen. Det andre monumentet, et minnesmerke for legen Hugh Chamberlain, ble reist i 1731.

Scheemakers er mest kjent for gravmonumentet til William Shakespeare fra 1740, som står i Poet’s corner («Dikternes hjørne»). William Kent tegnet utformingen og Scheemakers skulpturerte verket i hvit marmor. Shakespeare er fremstilt i naturlig størrelse og kledd etter datidens mote, knebukser og kappe. Han står i en avslappet, uformell positur med høyre ben i kryss over det venstre, og lener albuen på en bokstabel med tre bøker som ligger på en pidestall. Venstre pekefinger er rettet mot en skriftrull med noen linjer fra forfatterens skuespill Stormen. Nederst på pidestallen ses hodene til Dronning Elisabeth 1, Kong Henrik 5 og Kong Rikard 3. Både Kent og Scheemakers har signert verket.

I Poet’s corner står også bysten av dikteren John Dryden laget i 1720. Den regnes for å være blant de beste av hans små arbeider, i likhet med bysten av legen Richard Mead.

Andre verk

1732 Peter Scheemakers: Bronsestatue av Thomas Guy, 1732. Plassen foran Guy’s Hospital i London

.
Lisens: CC BY SA 4.0

Scheemakers laget en rekke større og mindre verk som står i kirker over hele England. Et tidlig arbeid er gravmonumentet til Topham Foote (Foot) i Johannes Døperens kirke i Windsor. Monumentet for Den første hertugen fra Ancaster, reist i 1728 i Edenham kirke i Lincolnshire, er et annet eksempel. Hertugen er fremstilt som en romersk feltherre, tydelig inspirert av Scheemakers’ antikke interesse. Det er også den forgylte rytterstatuen av Kong William 3, reist 1734 i Kingston upon Hull. Kongen sitter på hesten, høyreist og elegant med en verdig mine, iført uniform som en romersk keiser.

I 1732 utformet Scheemakers bronsestatuen av Thomas Guy, en finansmann og medlem av Det britiske parlamentet. Thomas Guy hadde aksjer i et selskap som deltok i den transatlantiske slavehandelen og blir derfor ansett for å være en kontroversiell person. Statuen har inntil juni 2020 stått utstilt på plassen foran Guy’s Hospital i London. Men i kjølvannet av drapet på George Floyd i Minneapolis, en svart amerikaner som ble kvalt av politiet 25.mai 2020, og den etterfølgende Black Lives Matter aksjonen, er mange statuer av personer som var aktive i slavehandelen fjernet fra offentlige steder eller tildekket. Statuen av Thomas Guy ble raskt etter drapet på Floyd skjult bak trevegger slik at den ikke lenger var synlig for publikum. I samarbeid med The Mayor of London vil ledelsen ved hospitalet (Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust) avgjøre statuens videre skjebne.

Scheemakers har også skulpturert fjorten byster til biblioteket i Trinity College i Dublin, blant andre Homer, Aristoteles og Sokrates.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg