Gulvmosaikk i senantikk villa: Theseus og Minotaurus
Eksempel på gulvmosaikk fra senantikken, fra en villa i Pafos. Motivet viser Thesevs og Minotaurus.
Gulvmosaikk i senantikk villa: Theseus og Minotaurus
Lisens: CC BY SA 3.0

Kypros har en rekke minnesmerker fra eldre tider. Oldtidsbyen Kition, som for det meste ligger under dagens Larnax (Larnaka), ble grunnlagt omkring 1200 fvt. Byruinene består blant annet av en gammel kyklopisk mur, det store Astarte-tempelet og fire små templer. Ruinene av det store Afrodite-tempelet i Paleopafos (Gamle Pafos), ved nåværende Kuklia, ble reist i perioden 1100 fvt.–300-tallet evt.

Enestående mosaikkgulv finnes i den romerske villaen Dionysos' hus; fine mosaikker også i Thesevs' hus, begge i Pafos, nær Ktima. I Kourion, 12 kilometer vest for Limassol (Lemesós), står ruiner av amfiteater, basilika, forum, stadion, Gladiatorens hus, Akhillevs' hus og Apollons helligdom, de fleste reist på 100-tallet evt.

Landet har kirker fra ulike epoker og kunst knyttet til disse. Den bysantinske kirken Panayia Kyra ved Livadia, Panayia Angeloktistos i Kiti og Nikodemus' kapell ved Salamis har fine mosaikk- og freskoutsmykninger fra tiden før ikonoklasmen (726–843). Panayia Porviotissa i Asinou (16 kilometer nordøst for Kakopetria) inneholder enestående fresker. Kirken Panayiatou Arakou (16 kilometer sørøst for Kakopetria) har fresker fra 1100-tallet, blant annet en berømt fremstilling av Kristus Pantokrator.

Troodos-området er rikt på historiske kirker: små kirker med steile sadeltak, innvendig dekorert med fresker. De er hovedsakelig bygd i to perioder fra 1100-tallet og 1200–1400-tallet, da øya kom under venetianerne.

På 1200- og 1400-tallet ble det bygd kirker, klostre og kapeller i gotisk stil, for eksempel Sofiakatedralen i Levkosia, Nikolauskatedralen i Gazimağusa (Famagusta), klosteret i Bellapais og det kongelige kapell i Pyrga.

Den bysantinske borgen i Pafos ble reist på 600-tallet, ødelagt i 1222, gjenoppbygd av venetianerne, senere av tyrkerne. Middelalderborgen i Larnaka ble reist av venetianerne på 1400-tallet og gjenoppbygd av tyrkerne i 1625.

Kypros er rikt på bærbare ikoner, og særlig vakre er ikonene fra den frankiske og venetianske perioden. De er enten malt i en streng bysantinsk eller i en mer vestlig påvirket stil. Etter tyrkernes erobring i 1571 forfalt ikonmaleriet.

Lasaruskirken i Larnax, bygd over helgenens grav, ble opprinnelig reist på 800-tallet og er gjenoppbygd flere ganger. Kirkens tårn ble reist i 1857. Eksempler på islamsk arkitektur finnes i Hala Sultan Tekke-moskeen ved Larnax, påbegynt i 650 evt., ombygd i 1816, og Dragomanens hus i Levkosia fra begynnelsen av 1800-tallet.

En selvstendig kypriotisk kunst ble utviklet på 1900-tallet, inspirert av vesteuropeisk kunst. Etter tyrkiske troppers innmarsj i 1974 fikk mye av kunsten en politisk-nasjonal profil. Tallrike er maleriene, bystene og statuene av erkebiskop Makarios 3, for eksempel kolossalstatuen foran det nye erkebiskop-palasset i Levkosia. En annen gruppe kunstnere, knyttet til den såkalte Apofasi-bevegelsen, oppkalt etter et galleri fra 1960-årene, lager mindre politisk engasjert kunst.

Nyere monumentalarkitektur er preget av tradisjonelle byggeformer, for eksempel erkebiskop-palasset og det nye presidentpalasset i Levkosia fra 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg