gladiator

Gladiator. Romersk mosaikk fra 200-tallet e.Kr. som forestiller kjempende gladiatorer. Den stammer fra et arkeologisk funn som er gjort i landsbyen Augst i nærheten av Basel i Sveits.

Av /KF-arkiv ※.

En gladiator var en yrkesslåsskjempe i Romerriket som kjempet offentlig på liv og død under gladiatorleker (munera gladiatoria).

Faktaboks

Uttale
gladiˈator
Etymologi
latin, ‘sverdkjemper’

Opprinnelse og historie

Gladiatorlekene skrev seg fra Etruria og var opprinnelig menneskeofringer, rituelle nedslaktninger av krigsfanger ved prominente begravelser. I Roma ble de innført i 264 fvt., også ved en begravelse. Først i 105 fvt. holdt konsulene de første offentlige gladiatorlekene.

I republikkens siste tid (ca. 130-31 fvt.) ble de rå og barbariske gladiatorlekene meget ofte arrangert av embetsmenn og private for å vinne folkets gunst. Skikken holdt seg under keiserdømmet, og først keiser Honorius (395–423 evt.) gjorde endelig slutt på den. Tallrike fremstillinger på mosaikker fra hele Romerriket vitner om gladiatorenes popularitet.

Arenaer

I Roma foregikk lekene først på Forum, tidvis i Circus, men oftest i provisorisk bygde arenaer. Først i 80 evt. fikk Roma en permanent arena for kampleker med det flaviske amfiteatret, i ettertid kjent som Colosseum. Gladiatorene var for det meste dømte forbrytere, krigsfanger eller slaver, men det fantes også «amatører» av fornem byrd. Til og med keisere som Caligula og Commodus skal ha opptrådt som gladiatorer.

Utdannelse og arrangering av kamper

Gladiator-utdannelsen foregikk i spesielle skoler med brutal disiplin. Bevæpningen var høyst forskjellig; de viktigste kategoriene av gladiatorer var samnites med stort skjold og kort sverd, thraeces med mindre sverd og krumsabel (begge hadde stor hjelm), retiarii med et stort nett, trefork og dolk, og laqueatores med lassoer. En overvunnen gladiators skjebne ble bestemt av den som betalte lekene, men som regel overlot han avgjørelsen til tilskuerne. Tegnet på at den overvunne skulle dø, var en knyttet hånd med tommelfingeren mot brystet (pollice verso).

Ikke alle kamplekene var imidlertid mann mot mann på liv og død. Det var flere arrangerte show, oppvisninger og iscenesettelser av store begivenheter. Både trente gladiatorer og dømte forbrytere ble også satt til å kjempe mot ville dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg