Larnaka

Kamares-akvedukten, eller Bekir Pasja-akvedukten, i Larnaka er fra osmansk tid.
Av .

Artikkelstart

Larnaka er en by i Kypros, på sørøstkysten av øya. Byen har 85 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
lˈarnaka
Også kjent som
Larnaca Lárnax

Bybeskrivelse

Larnaka festning som er fra middelalderen, ble bygd for å beskytte Kypros' kyst i sør. Denne festningen og byens havn dominerer bybildet.

Næringsliv og transport

Tjenesteytende næringer, herunder turisme sysselsetter over 70 prosent av byens yrkesaktive befolkning. Industrien omfatter blant annet tobakksproduksjon. Etter Tyrkias invasjon av den nordlige delen av øya i 1974 fikk Larnakas havn økt betydning. I 1975 ble det åpnet en ny flyplass fire kilometer sørøst for byen. Dette er nå øyas største internasjonale flyplass.

Kultur

Inne i Larnaka festning er det et middelaldermuseum. Det finnes også et arkeologisk museum og et bysantinsk museum. Det private Pierides-Marfin Laiki Bank museet, som ble etablert på 1800-tallet, omfatter mer enn 3000 gjenstander, herunder attisk keramikk og flere terrakottafigurer. St. Lazarus kirke ble bygd på slutten av det niende århundre.

Historie

Kongedømmet Kition ble etablert her på 1400-tallet fvt. Rundt 1000 fvt. var Kition en fønisk koloni. Byen ble en det av Romerriket 58 fvt. I byen er det mange romerske ruiner fra Kition. Under den bysantinske perioden ble det reist flere byggverk som fortsatt eksisterer. Byen kom under Venezia i 1489 og ble en del av Det osmanske riket i 1571. Larnaka var under britisk administrasjon i perioden 1878–1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg