Thesevs

Minotauros er i gresk mytologi en skapning, halvt menneske, halvt okse. Ved Ariadnes hjelp lyktes det Thesevs å drepe Minotauros.

Artikkelstart

Thesevs er en gresk sagnskikkelse. Han var særlig kjent som Athens og Attikas, men også den jonernes nasjonalheros (helt). Thesevs var sønn av kong Aigevs og kongsdatteren Aithra fra Troizen, hvor han også ble født og oppfostret.

Faktaboks

Uttale
thˈesevs

Da han ble voksen, drog Thesevs til sin far i Athen og hadde underveis kamper med røvere og voldsmenn. Hos faren møtte han trollkvinnen Medeia. Hun prøvde å drepe Thesevs, som likevel i tide ble gjenkjent av faren. Deretter drog Thesevs til Kreta og drepte uhyret Minotauros i labyrinten etter at han hadde vunnet kong Minos' datter Ariadnes kjærlighet. Sagnet gjenspeiler historiske forhold. Utgravninger har vist at Kreta i forhistorisk tid har vært et kultursentrum av høy rang, og labyrinten er sagnets minne om de store palassanleggene der.

Etter Aigevs' død ble Thesevs konge i Athen, som nå ble et betydelig kongesete. Han stiftet den store panathenéer-festen for Athene. Senere drog han blant annet på tog mot amasonene. Berømt er hans trofaste vennskap med thessalerfyrsten Peirithoos. Sammen med ham skal Thesevs ha gjort et forsøk på å bortføre underverdenens dronning. Da han vendte hjem herfra alene, ble han fordrevet og drog til Skyros, hvor han fant sin død. Senere førte athenerne hans ben tilbake og bygde en heroshelligdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg