Faktaboks

Makarios 3.
Makarios III, egentlig navn Mikhail Muskos
Uttale
makˈarios 3
Født
13. august 1913, Pafos
Død
3. august 1977, Nikosia
Kypros

I 1960 ble Kypros en selvstendig republikk med erkebiskop Makarios som landets første president. Bildet viser Makarios på talerstolen i 1959.

Av /NTB Scanpix ※.
Makarios i Bonn
Makarios på statsbesøk til Vest-Tyskland, 22. mai 1962. Makarios nærmest, ved siden av ham står Wilhelm Daniels, borgermester i Bonn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Makarios 3., kypriotisk politiker og gresk-ortodoks geistlig. Han var erkebiskop av Kypros i årene 1950–1977 og landets president fra 1960 til 1977, med et kort opphold i 1974.

Leder for frigjøringsbevegelsen

Som en av lederne for gresk-kypriotenes kampanje for å ende britenes kolonistyre på Kypros og få til en forening med Hellas (enosis) ble Makarios i 1956–1957 internertSeychellene, mistenkt for å ha hatt forbindelse med oberst Georgios Grivas' terroristbevegelse EOKA. Før han tok over som erkebiskop hadde Makarios vært en av organisatorene for en uoffisiell folkeavstemning om enosis (union med Hellas) i 1950, der 96 prosent av gresk-kypriotene stemte for. Avstemningen ble gjennomført i kirkene.

Makarios' forhold til den væpnede frigjøringsbevegelsen EOKA er fremdeles ikke klarlagt. Mye kan tyde på at han var en av grunnleggerne av bevegelsen i 1952, selv om han skal ha vært motstander av en voldelig strategi. Gresk-ortodokse geistlige var sterkt involvert i organiseringen og finansieringen av den voldelige kampanjen mot britiske kolonipersonell som varte fra 1955 til 1959.

President

I 1959 fikk Makarios delta i forhandlingene som førte til selvstendighet for Kypros. Samme år ble han valgt til president i den nye uavhengige staten Kypros, og tiltrådte i 1960. Han ble gjenvalgt i 1968 og 1974.

Den høyreekstreme, militante grupperingen EOKA B var misfornøyde med Makarios, som de mente var for moderat, og etter flere attentatforsøk gjennomførte de et Athen-støttet statskupp og gresk militær intervensjon i juli 1974. Bakgrunnen for dette var at store deler av gresk-kypriotene var misfornøyde med at Kypros ble en uavhengig stat og ikke innlemmet i Hellas. Særlig på høyresiden og blant Makarios' tidligere allierte geriljaledere var misnøyen sterk, og disse elementene hadde støtte fra militærjuntaen i Athen.

Kuppet førte imidlertid til en tyrkisk militær intervensjon, og etter hvert opprettelse av den tyrkisk-støttede staten Nord-Kypros, og førte også til juntaen i Athen sitt fall. Etter kuppet ble Makarios gjeninnsatt i desember samme år. Han var deretter president til sin død i 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg