Kigelia

Pølsetreets viktigste pollinator er flaggermus som lander på blomsterstanden og får på seg pollen når de slikker i seg nektar fra de store blomstene.
Kigelia blomst
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kigelia er ei slekt i trompettrefamilien med én art, pølsetreet, Kigelia africana. Dette afrikanske savannetreet er berømt for sine store pølselignende frukter hengende på lange stilker, og de store, flaggermuspollinerte blomstene.

Faktaboks

Uttale
kigˈelia
Vitenskapelig navn
Kigelia
Beskrevet av
Augustin Pyramus de Candolle

Utseende

Kigelia africana med de karakteristiske fruktene.
Kigelia med frukter
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Arten danner trær med høyder på 20 meter eller mer. Trærne er eviggrønne i områder med jevn nedbør gjennom året, men feller bladene i områder med sesongnedbør. Trærne har store, finna blader som kan bli om lag en halv meter lange.

Blomstene sitter flere sammen på to til seks meter lange, hengende stengler. Blomstene er klokkeforma med toflika overleppe og treflika underleppe. Blomstene blir opptil ti centimeter i diameter og står vannrett ut fra den hengende blomsterstengelen. Fargen på krona er mørk-oransje til purpurrød eller brunrød.

Blomstene produserer rikelige mengder nektar og avgir sterk duft, særlig på kvelds- og nattetid. Pølsetreet pollineres hovedsakelig av nattaktive flaggermus som lander på blomsterstanden og slikker i seg nektar. I tillegg oppsøkes blomstene av ulike fugler og mindre pattedyr som galagoer. Plantene er helt avhengig av pollinatorer for fruktsetting fordi pollenet er genetisk inkompatibelt og ikke vil spire på eget arr.

Fruktene er i botanisk forstand bær med mange frø og hardt skall. De kan veie opptil sju kilo og er fra 30 til 100 centimeter lange. Fruktenes utseende er opphavet til artens navn på norsk og flere andre språk.

Utbredelse

Kigelia er vidt utbredt i Afrika fra Tsjad til Sør-Afrika. Trærne finnes ofte i tilknytning til elver, men kan også finnes på savanner og andre tørrere områder. På grunn av sine dekorative blomster og frukter plantes arten også i tropiske områder utenfor sitt opprinnelige område.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kigelia
Kigelia
GBIF-ID
3172560

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg