Blomst hos vårmarihand
Vårmarihand (en av orkidéartene som er viltvoksende i Norge) har leppe med mørke flekker.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lepper er de frie delene av sammenvokste kronblader hos en del blomster. Dette gjelder artene i blant annet leppeblomstfamilien, blærerotfamilien, snylterotslekta og noen slekter i maskeblomstfamilien. Hos disse familiene og slektene er kronen delt i en over- og underleppe. Hos leppeblomstfamilien er underleppen delt i tre fliker, mens overleppen kan være enkel eller delt i to fliker. En leppe kan også være et bredt og flatt kronblad.

Leppen hos orkidéer

Hos orkidéer er leppen et av de indre blomsterdekkbladene. I de fleste orkidéer er leppen nederst i blomsten. Det er ofte sterk forstørret og rikt farget, og fungerer som landingsplass for pollinerende insekter. Leppen hos orkidéer kan være hel eller fliket, og viser stor variasjon i form. Ofte er den formet og farget slik at blomsten minner om en hunn til en insektart, slik at den tiltrekker seg hanner av arten som forsøker å pare seg med blomsten. Et eksempel på dette finner vi hos flueblom, som etterligner hunnen hos arter av graveveps.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg